Premieră de Centenar la Opera Naţională din Cluj: ”Poveste românească”

Premieră de Centenar la Opera Naţională din Cluj: ”Poveste românească”

Premiera absolută ”Poveste românească”, operă-frescă aflată sub semnătura compozitorului Dan Variu și a libretistei Cosmina Timoce-Mocanu, va avea loc duminică, 25 noiembrie 2018, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca.

Aflat sub aura Centenarului Marii Uniri căruia îi este dedicat în mod excepțional, spectacolul-eveniment surprinde esența istoriei neamului nostru, a devenirii sale culturale, naționale și statale, într-o poveste ce impresionează prin autenticitate, spiritualitate și bogăție identitară. Premiera centenară, prezentată în primă audiție națională, reunește pe scenă artiștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, alături de invitați speciali: ansambluri de muzică tradițională și folclorice, grupuri psaltice și coruri de copii, cu participarea extraordinară a solistului Dan Bittman.  Proiectul se bucură de sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în cadrul programului ”România 100”, și a partenerului Fundația Transilvania Leaders.

Montarea frescei muzicale ”Poveste românească” va marca împlinirea unui demers unic în plan național – acela de a onora semnificația anului în care ne aflăm, al Centenarului României – prin prezentarea în premieră absolută a unei producții cu specific românesc, scrisă de unul dintre compozitorii clujeni contemporani, Dan Variu, la solicitarea Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

”Povestea românească” promite publicului o captivantă călătorie în timp și spațiu, de-a lungul momentelor determinante ale istoriei noastre: din vremurile de tradiție, când folclorul era singura formă de manifestare a înaintașilor, în perioada asimilării treptate a creștinismului și a ritului bizantin, în tumultul Marii Uniri, în tensionata etapă interbelică, dar și comunistă, de liberalizare, postdecembristă și actuală. Fiecare dintre aceste momente istorice și-au lăsat incontestabil amprenta asupra valorilor poporului român, asupra bogăției sale culturale și identitare, precum și asupra viziunii unui viitor comun. 

”Tradiția culturală reprezintă tot ceea ce cuprinde istoria de milenii, acea lumină sublimă care ne-a însoțit mereu pe cărarea spre civilizație, în parcursul nostru spre desăvârșire.

În acest spectacol – Răspântii – compozitorul Dan Variu a însumat într-un mod extrem de sugestiv acest factor de evoluție înscris în armonie, melodie, ritm, text, coregrafie. În orice act de cultură se manifestă o ardere de sine din care nu poate lipsi sfințenia în fapte, atitudine ce s-a transmis din generație în generație, încă din timpuri străvechi. Scena de operă se transformă prin forța gândirii compozitorului și a inspirației regizorale în cele mai diverse spații de manifestare a vieții: de la bordeiul omului simplu la mari scene de piață, grandioase saloane de baluri sau palate princiare. Scenele din biserici sau mănăstiri n-au lipsit nici ele, și nu de puține ori spectatorii cu adevărat sensibili trăiesc cu intensitate manifestarea cultului. Aveți ocazia sa savurați cu căldură și pioșenie un astfel de moment și în acest spectacol frescă.” – Dirijor  Adrian Morar

Valorificarea și redarea artistică a acestui spectacol a reunit o amplă echipă de creație, soliști și ansambluri: compozitorului Dan Variu și libretistei Cosmina Timoce-Mocanu le-au fost alături Maestrul Adrian Morar, Ina Hudea – regizor artistic, scenografa Anca Pintilie, coregrafii Paul-Alexandru Remeș (invitat) și Marius Toda, interpreții Ruslan Bârlea (invitat), Paul-Alexandru Remeș (invitat), Florin Sâmpelean, Paul Cuibus, Antonio Mon, Valentin Mihăilă, Tudor Stupar, Florin Pop, Anca Aluaș, Horațiu Ruști, Molnár Zoltán, Gelu Moldovan, Lorena Puican, Bogdan Nistor, Eusebiu Huțan, George Godja, Daniel Murărița (invitat). Spectacolul va fi îmbogățit stilistic de participarea extraordinară a solistului Dan Bittman, precum și de prezența unor ansambluri și formații recunoscute la nivel național și internațional: Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ,,Icoane” al Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca condus de Ioan Bocșa, Ovidiu Barteș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Ansamblul folcloric studențesc ,,Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai, Grupul psaltic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – Coordonator: Daniel Mocanu, Corul, Orchestra și Ansamblul de balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, Corul de Copii ”Junior Vip” al Operei Naționale Române Cluj-Napoca și al Colegiului de Muzică ”Sigismund Toduță” Cluj-Napoca – Dirijor: Anca Mona Mariaș. Maestru de cor: Emil Maxim, Dirijor de cor: Corneliu Felecan, Asistență regie artistică: Alina Nistor, Pregătirea muzicală a soliștilor: Ovidiu Moldovan, Pregătirea muzicală a corului: Ioana Grünner, Pregătirea muzicală a baletului: Larisa Pentea.

Evenimentul premierei va prilejui totodată lansarea volumului I ”Istoria Operei Naționale Române din Cluj-Napoca (1919-1945)” de Caius Olariu, Editori Varga Attila, Florin Estefan și Anca Pintilie, proiect ce se bucură de sprijinul Fundației Transilvania Leaders și a Clubului Pro Opera Transilvană. Susținută în pauza premierei, această lansare va prilejui la rândul său întâlnirea inedită dintre reprezentanți de marcă ai universului liric clujean, istorici și oameni de cultură, ce prețuiesc arta spectacolului și rolul său fundamental în istoria noastră centenară.

”Istoria Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca”, proiectată să fie publicată în două volume masive, este un rod al parteneriatului dintre Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române şi Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. Sunt două instituţii de reper în cadrul comunităţii noastre care susţin Excelenţa la cel mai înalt nivel, ambele pregătindu-se pentru aniversarea propriului Centenar.

Lucrarea în sine, pregătită de către CŞ II Dr. Varga Attila, cercetător ştiinţific în cadrul Academiei Române, dr. Florin Estefan, Managerul Instituţiei Operei şi Anca Pintilie, Scenograf, îşi propune să valorifice un manuscris preţios lăsat moştenire pentru Opera din Cluj de către Caius Olariu, fost director al primei instituţii lirice a ţării în perioada celui de-al doilea război mondial. Premiat de Academia Franceză pentru merite culturale deosebite, Caius Olariu şi manuscrisul său reprezintă o solidă punte de legătură cu Generaţia de Aur a Unirii. Ediţia de faţă simbolizează un tribut de preţuire şi respect faţă de o personalitate uitată a României, dar care a oferit cea mai completă istorie din toate timpurile a „Templului Culturii Transilvane”, văzută din interior, tocmai de către unul din cei mai fideli slujitori ai săi.  

Spectacolul de duminică, 25 noiembrie 2018, va începe la ora 18.30

 

Comenteaza