Premieră naţională la Cluj: cel mai mare concert pe care l-a organizat vreodată Opera Naţională clujeană

Premieră naţională la Cluj: cel mai mare concert pe care l-a organizat vreodată Opera Naţională clujeană
Opera Naţională din Cluj-Napoca le oferă clujenilor cel mai frumos cadou de Crăciun, un concert complex de o anvergură cum nu s-a mai văzut în 95 de ani de activitate a Operei din Cluj-Napoca.

Marele concert „Nu-i lumină nicări" de pe 19 decembrie va avea loc la Sala Polivalentă Cluj şi va îmbina opera, colindul , muzica şi dansul, invitaţii speciali fiind Marcel Pavel şi Grigore Leşe. În 95 de ani de existenţă Opera Naţională Cluj-Napoca nu a mai avut un program atât de provocator şi de dificil, constituind o premieră naţională dacă se ţine cont de locaţie şi de anvergura la care se construieşte întregul eveniment.

„E un spectacol în premieră pentru România pentru că în România nu există o sală de aceste dimensiuni şi pentru că nimeni nu a avut nebunia să cheme la un spectacol al unei instituţii lirice, atâta lume într-o sală aşa mare, pentru care să plătească bilet. Mai e o premieră datorită condiţiilor tehnice pe care le avem", a spus reprezentantul Operei Naţionale, Sabin Mircea Rus.

Spectacolul se desfăşoară sub conducerea muzicală a maestrului Gheroghe Victor Dumănescu, care va dirija cele mai frumoase arii ale repertoriului liric universal al compositorilor Giuseppe Verdi, Georges Bizet, Giacomo Pucinni, Jaques Offenbach, Johann Strauss, Franz Lehar şi a celor mai îndrăgite canzonete şi musical-uri, completate de colinde tradiţionale autentice şi clasicele cântece europene de sărbători, într-un spectacol în distinsul stil vienez.

„Este un spectacol foarte mare, de largă anvergură, extrem de policrom, cu participarea maestrului Gheroghe Dumănescu. Sigur există un program care se bazează pe operetă, musical, canzonete şi zona asta de reprezentare. Am încercat să oferim un produs cultural de bună calitate, de bun nivel, dar în acelaşi timp, extrem de accesibil publicului, ţinând cont de faptul că avem un target extrem de larg şi ţintim un public, nu neapărat cel care vine şi frecventează în mod normal opera. E o premieră şi acest mix de muzică, de artişti din lumea lirică şi artişti din zona pop şi folclor. E un ameste pe care ne-am străduit să-l facem cât mai bine asezonat, astfel încât programul să nu fie kitschos", a mai spus Sabin Rus.

Un spectacol de asemena dimensiuni presupune o muncă titanică, Sala Polivalentă urmând să fie transformată într-un loc de basm care va aprinde flacăra sărbătorilor de Crăciun din oricine va fi prezent în sală. Primăria Cluj-Napoca este cea care a venit cu iniţiativa de a muta opera în Sala Polivalentă, un risc pe care cei de la operă şi-l asumă, având în veder obiceiul clujenilor de a-şi achiziţiona bilete pe ultima sută de metri.

„Am plecat de la un concept de scenă în şapte trepte şi am tot tăiat din ea până a ajuns la patru. Este ceva special, cu o deschidere pe centru pe unde vor avea acces în spectacol artiştii, dirijorul stă pe un piedestal în faţa acestei deschideri care să dea posibilitatea maestrului Dumănescu să conducă orchestra, corul şi tot ceaa ce înseamnă program muzical. Mai este o pastilă rotundă pe care vor sta soliştii, foartă multă mochetă în jurul covorului de balet care m-au supt financiar, dar până la urmă există mult entuziasm în acest spectacol şi asta e cel mai important", a spus Sabin Rus.

Sala Polivalentă va asigura locuri pentru 6.500 de oameni, o mişcare optimistă din partea Operei Cluj-Napoca având în vedere preţul biletelor care variază între 30 şi 70 de lei şi noutatea pe care Sala Polivalentă o constituie pentru publicul de operă.

Comenteaza