Priorităţile Clujului Cultural în 2018: De la Centru de Artă Contemporană, la Parc Etnografic Intergalactic

Priorităţile Clujului Cultural în 2018: De la Centru de Artă Contemporană, la Parc Etnografic Intergalactic
Centrul Cultural Clujean (CCC) își propune în 2018 să înceapă implementarea tuturor proiectelor din programul cultural și să genereze venituri externe pentru proiect, din fonduri private și europene.

Până la 15 martie 2018, echipa executivă va aduce în atenția Consiliului Director și a Adunării Generale a Membrilor CCC calendarul detaliat de activități pentru anul în curs, bugetul și noua organigramă a Centrului Cultural Clujean - echipa va ajunge la 15 persoane. 

Untitled

 

Centrul de Artă Contemporană 

"Un obiectiv major pentru anul acesta este demararea procedurilor legale pentru reconversia primei clădiri a Centrului European de Artă Contemporană (garnizoana militară de pe Bulevardul 21 Decembrie, n. red.), în 2017 fiind realizat proiectul tehnic. De asemenea, definim identitatea viitoarei instituții CEAC (conceptual, textual, vizual) și elaborăm planul de management al instituției.

În 2018 CEAC derulează o primă ediție a școlii de curatori (august), o nouă ediție a programului preinaugural CEAC, costând într-un apel pentru artiști internaționali, o expoziție a unui invitat special și o conferință pe tema modelelor instituționale în arta contemporană (octombrie - noiembrie), precum și un proiect de cercetare dedicat Centenarului (ianuarie - august) și finalizat cu o publicația „100 de ani de artă la Cluj" și cu o expoziție omonimă (decembrie).

Art and Happiness 

La începutul lui 2018, Art and Happiness înființează un think-tank omonim, format din artiști, psihologi și oameni de știință clujeni și străini. Think-tank-ul va lucra atât de la distanță, comunicând online, cât și față în față, într-o săptămână dedicată (iulie), când definește un prim proiect experimental ales în urma cercetărilor efectuate pe datele din Cluj.

Acest pilot este implementat și măsurat până la finalul anului. De asemenea, în perioada iunie - august găzduim la Cluj prima ediție din România a Museum of Broken Relationships, unul dintre cele mai importante proiecte de profil din Europa.

Expand 

În 2018 demarăm un program experimental pentru câteva școli-pilot din Cluj și din zona metropolitană, ale căror elevi și profesori vor lua parte la câteva dintre proiectele CCC (programul preinaugural CEAC, Jivipen, Parada Monștrilor și Sunt Riveran) și la programele artistice și culturale ale unora dintre instituțiile și organizațiile membre ale CCC.

Pentru a demara proiectul centrului de științe Quantum, derulăm un parteneriat cu Universcience, cea mai mare instituție de profil din Europa: participăm la un curs de science communication la Paris, organizăm un atelier similar acasă pentru clujeni și aducem la Cluj un proiect al Universcience (expoziție și ateliere interactive pentru elevi).

Sunt Riveran

În 2018 punem bazele Consiliului Râului, un board interdisciplinar format din artiști, urbaniști și specialiști ai Apelor Române și ai administrației, cu rol curatorial pentru activitățile organizate de CCC. Dorim să facem publice și disponibile oricui, pe site-ul proiectului, informațiile adunate în tema de proiectare a concursului Re-Thinking Someș.

În luna august organizăm a treia ediție a săptămânii Sunt Riveran, dedicată temei "Arta și schimbările climatice" și derulată sub forma unui apel internațional pentru artiști. O intervenție artistică spectaculoasă, curatoriată de experți locali, va crea un prim traseu de artă stradă în Cluj, de-a lungul Someșului, în zona Parcului Iuliu Hațieganu.

Jivipen 

În 2018, elevii din comunitățile roma ale Clujului sunt invitați în programul de lucru cu școlile pe care îl dezvoltăm în cadrul proiectului Expand, propunem organizarea Zilelor Culturii Roma în cadrul Zilelor Clujului și aducem la Cluj un proiect artistic cu reputație europeană care tratează subiectul relației dintre comunitățile roma și comunitățile non-roma ale Europei.

InClujiune 

În 2018 organizăm o campanie de bun venit în Cluj adresată celor mai noi clujeni - studenții în anul întâi -, prin care membrii CCC și sectorul cultural sunt invitați printr-un open call să gândească și să implementeze intervenții și activități în campusuri, în sprijinul mesajului că sunt clujeni toți cei care iubesc orașul.

Vom începe dezvoltarea platformei online inClujiune.ro și vom înființa Consiliul Clujenilor din afara Clujului, un corp consultativ al CCC format din reprezentanți de vârf ai diasporei clujene, care sunt invitați să contribuie la proiectele strategice ale orașului.

Culturepreneurs

În 2018 derulăm ediția pilot a proiectului, cu 10 tineri antreprenori în domeniul filmului și muzicii. Timp de trei luni, aceștia vor beneficia de acces gratuit la spațiu de lucru, training și consultanță din partea organizațiilor membre ale CCC specializate în antreprenoriat, management și tehnologie.

Planurile și produsele culturale și creativă pe care ei le dezvoltă pe durata programului sunt prezentate apoi, în cadrul unui festival al industriilor culturale, în fața investitorilor potențiali și a publicului larg, în vederea punerii acestor produse și business-uri pe piață și a promovării acestui model economic în rândul tinerilor din oraș.

Transylvania Myths Europe

În 2018 selectăm primele comunități care să se alăture proiectului și derulăm două proiecte comune (Ziua Patrimoniului și campania Satele Unite ale Transilvaniei). Cofinanțăm un eveniment tradițional din fiecare comunitate membră, în vederea construirii de parteneriate generatoare de valoare economică adăugată, cu organizații culturale membre ale CCC.

Fiecare eveniment de acest fel găzduiește o etapă a Campionatului Transilvănean de-a V-ați Ascunselea. Construim brandul și implementăm labelul cultural și turistic omonim al rețelei și promovăm comunitățile membre printr-o campanie media națională și o participare la un târg de turism. 

Parcul Etnografiei Intergalactice

În 2018 demarăm munca de redactare a temei de proiectare pentru un viitor concurs internațional de design care va decide, în 2020, cum va arăta Parcul Etnografiei Intergalactice. La construcția temei vor colabora toți stakeholder-ii cheie ai proiectului, dar și artiști și etnografi din Cluj și din străinătate.

Pentru a testa din mers unele dintre ideile studiate în tema de proiectare, organizăm de-a lungul anului mai multe evenimente pe locul viitorului Parc, între care o paradă a monștrilor, care să imagineze, într-o amplă colaborare între școli clujene și artiști contemporani, o etnografie la zi a unei părți a lumii noastre.

Academia Schimbării

În 2018 vom extinde programul cursurilor deschise și vom pilota programul de rezidențe artistice la nivel de oraș. De asemenea, vom lansa voucherul cultural, un tichet valoric care facilitează accesul gratuit la evenimente culturale pentru care în mod curent publicul plătește bilet de intrare. Vom extinde programul de formare de mediatori culturali și vom redacta documentația pentru includerea acestei meserii în codul ocupațiilor din România.

Fondul de Inovare Culturală 

În 2018, Fondul de Inovare Culturală va realiza patru proiecte experimentale pe tema mobilității (trei regândiri de spații în cartiere și un proiect rezultat din analiza datelor de trafic din Cluj). În cadrul proiectului vom defini și vom dezbate o suită de proiecte experimentale la nivel de oraș pe tema viitorului pieței muncii, pentru a redacta un proiect pe care îl vom depune spre finanțare prin programul european Urban Innovative Actions. Nu în ultimul rând, vom realiza o nouă ediție a "Conferinței de bune practici în administrația locală" și vom demara un accelerator de proiecte de inovare socială în oraș.

Reţeaua Oraşelor Culturale

În 2018, Cluj-Napoca va găzdui o nouă conferință a rețelei și va lucra la dezvoltarea platformei online asumată de către membrii proiectului. De asemenea, în 2018 vom redacta proiecte de finanțare a programului de creștere a capacităților organizațiilor membre ale rețelei".

image

 

Programul de proiecte detaliat AICI. 

Amintim că Centrul Cultural Clujean continuă programele propuse în dosarul de candidatură a Clujului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, titlu pierdut în faţa Timişoarei. 

Comenteaza