Priveşte, citeşte!: Film de Cannes, Tom Hanks şi Winnie, în cinematografe

Priveşte, citeşte!: Film de Cannes, Tom Hanks şi Winnie, în cinematografe
O peliculă care a reprezentat Italia la Festivalul de la Cannes de anul trecut, un altul cu Tom Hanks şi Julia Roberts, dar şi un film de animaţie pentru copii se numără printre noutăţile din cinematografele clujene.

"Larry Crowne"

SUA, 2011
Cu: Tom Hanks, Julia Roberts
Cinema City Cluj, Odeon Cineplex

Tom Hanks interpretează rolul unui fost angajat, Larry Crowne, al unui hipermarket, care-şi regândeşte viaţa, la sfatul prietenilor săi, şi se reapucă de şcoală. Acolo predă oratoria Mercedes Tainot, pentru care face o pasiune şi care găseşte în Larry o permanentă sursă de inspiraţie. "Larry Crowne este un film despre modul în care dificultăţile recesiunii actuale îl fac pe un om obişnuit să se reinventeze şi să descopere o neaşteptată şansă în viaţă. Larry Crowne, care are toate motivele să creadă că viaţa lui a ajuns într-un punct mort, va învăţa o lecţie importantă: când crezi că ai pierdut tot ceea ce aveai de preţ, s-ar putea să descoperi un nou motiv pentru a trăi", se precizează în prezentarea filmului.

"În patru timpi"

Italia, 2010
Cu: Bruno Timpano, Giuseppe Fuda, Nazareno Timpano
Arta-Eurimages

Filmul "Le quattro volte"/"În patru timpi" a reprezentat Italia la Festivalul Internaţional de la Cannes în 2010 şi porneşte de la povestea unui cioban bătrân dintr-un sat medieval din zona Calabriei. El paşte oile şi, bolnav fiind, crede că-şi va găsi alinarea din băutul prafului pe care îl strânge de pe podeaua bisericii. "S-a născut un ied. Îi urmărim primii paşi şovăielnici, primele jocuri, până strânge putere să meargă la păscut. În apropiere, un brad maiestuos tremură în adierea muntelui. «Le quattro volte» este o prezentare poetică a repetitivelor cicluri din viaţă şi natură şi a tradiţiilor neştirbite ale unui loc unde timpul nu mai contează. Povestea unui suflet care se mişcă prin patru vieţi succesive", se precizează
în sinopsis-ul filmului, postat pe cinemagia.ro.

"Winnie the Pooh" (Winnie de Pluş)

Walt Disney, 2011
Cu: Jim Cummings, Gilbert
Gottfried, Tom Kenny
Cinema City Cluj, Odeon Cineplex

O producţie pentru copii şi familie marca Walt Disney, avându-l în centru pe "ursuleţul neîndemânatic" Winnie, alături de prietenii săi, Aiurel, care şi-a pierdut coada, Bufniţa, Iepure, Kanga, Purceluş, Roo, Tigru. "Bufniţa îi trimite pe toţi într-o aventură nebună în care ar trebui să-l salveze pe Christopher Robin de un delict imaginar şi totul se transformă într-o zi foarte aglomerată pentru ursuleţul care nu-şi dorea decât să găsească nişte miere", se precizează în prezentarea filmului. Filmul de animaţie "Winnie der Pooh" are o durată de 76 de minute şi poate fi văzut în cinematografe în avanpremieră din 8 iulie, lansarea oficială fiind preconizată pentru 15 iulie.


Teatru japonez şi mănăstiri, în pagini de carte

Un roman ce redă povestea unei dansatoare japoneze, creatoare a teatrului Kabuki, şi un volum de reportaje pe temă religioasă sunt două dintre apariţiile editoriale recente.

"Dansatoarea de Kabuki"

de Sawako Ariyoshi
Humanitas
Preţ 45 de lei

Cartea o are în centru pe dansatoarea Okuni din Izumo, Japonia, creatoarea teatrului Kabuki, unul din cele două stiluri teatrale specifice ţării respective, alături de "No". "În Japonia secolului al XVI-lea, să fii kabuki («destrăbălată») însemna să sfidezi convenţiile, să îmbrăţişezi noul (şi moda «barbară» adusă de occidentali). Aşa i se va spune şi lui Okuni, fata de la ţară al cărei viitor nu prevedea nimic spectaculos, dar care îşi află vocaţia în dans", se precizează în prezentarea cărţii, realizată de Humanitas. La rândul ei, scriitoarea Sawako Ariyoshi este una dintre cele mai importante scriitoare din Japonia postbelică, romancieră, povestitoare, dramaturg şi scenarist pentru film şi televiziune.

"Vânătorul de minuni"

de Florian Bichir
Eikon
Preţ 25 de lei

Publicist cunoscut, dar totodată şi absolvent de teologie, Florian Bichir a realizat în decursul a câtorva ani mai multe reportaje pe teme religioase, care pot fi citite acum în volumul "Vânătorul de minuni". Cititorii pot descoperi figuri cunoscute, precum cea a duhovnicului Teofil Părăian, sau mănăstirea Frăsinei, dar şi relatări despre persoane sau locuri despre care ştiau mai puţin, gen duhovnicul Serviciului de Pază şi Protecţie sau mănăstirea unde sunt trimişi preoţii care au abateri, dar nu foarte grave, în activitatea desfăşurată. Reportajele sunt grupate sub forma unor texte cu intertitluri, stilul relatării fiind mai degrabă specific jurnalismului, fără prea multe metafore şi concentrat pe relatarea coerentă a ideilor. Apărut la editura clujeană Eikon, volumul a fost lansat în acest an la târgul naţional Bookfest.

 

 

 

Comenteaza