Proiecții de film și spectacole de dans în Mănăştur

Proiecții de film și spectacole de dans în Mănăştur
Clujenii sunt invitați, în perioada 22-25 mai, la cinematograful Dacia din cartierul Mănăștur, să urmărească, gratuit, trei producții cinematografice, despre diversitatea culturală, și două spectacole de muzică și dans popular, care vor aduce pe scenă tradițiile autentice ale unor culturi diferite.

„Dor, dor în țară călător" și „Szép piros hajnal" sunt două spectacole de folclor autentic pe care ansamblul artistic profesionist Mureșul le va susține duminică, 22 mai, ora 17:00. Spectacolele includ elemente de teatru-dans și pun accent pe tehnica dansului popular autentic. Vor fi două ore de dans popular și cântec tradițional românesc, maghiar și rom. În cei 60 de ani de existență, Ansamblul Mureșul a devenit renumit la nivel mondial și a fost premiat în nenumărate rânduri la concursuri naționale și internaționale, astfel că spectatorii clujeni, prezenți la spectacol, vor avea parte de o interpretare deosebită.

„Un fel de America" („Valami Amerika"), în regia lui Gábor Heren, va rula luni, 23 mai, ora 19:00. Un film cu lipici la public și un titlu de box-office, „Un fel de America" aduce pe marele ecran o poveste plină de umor, ce curge fluent sub ochii spectatorilor. Producția a câștigat premiului publicului la prima ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj și, în 2002, imediat după lansare, a devenit preferata cinefililor maghiari. Între aventurile personajelor, filmul abordează și întâlnirea dintre culturi diferite.

Marți, 24 mai, de la ora 19:00, este programat ,„Bahrtalo!" („Hai, noroc!"/ „Jó szerencsét!") câștigător în 2008 al Premiului Europa Cinemas Label, la Festivalul Internațional de Film din Karlovy Vary. Filmul îi pune în prim-plan pe Lori și Lali, doi romi care străbat Transilvania, Ungaria, Austria și ajung chiar în Egipt. În aventura lor, cei doi protagoniști sunt urmați îndeaproape cu camera de regizorul Robert Lakatos, astfel că „Bahrtalo!" reînvie genul de documentar ficțional, atunci când spune cu umor povestea unei prietenii.

Un film care, la premiera sa, a marcat un record de spectatori în Franța, va închide seria evenimentelor despre multiculturalitate. „Concertul" („Le Concert"), în regia lui Radu Mihăileanu, va fi proiectat miercuri, 25 mai, de la ora 19:00. Filmul este dovada că, atunci când vine vorba de artă, nu există limite etnice, lingvistice sau religioase.

„Concertul" este o coproducție despre muzică și multiculturalitate, în egală măsură, care le dezvăluie spectatorilor o poveste universală despre artiști și pasiunile lor, dar și despre talent, umanitate și virtuozitate, singurele calități care contează pe marile scene ale lumii.

Comenteaza