Rămăşiţele calvinismului, într-o expoziţie care ne duce înapoi în anii 1500 GALERIE FOTO
- Scris de Ziua de Cluj
- 29 Oct 2014, 17:45
- Cultură
- Ascultă știrea

Vernisajul expoziţiei a avut loc miercuri, 29 octombrie, iar cele peste 40 de cărţi pot fi vizionate în holul principal al Bibliotecii Academiei Românei Cluj-Napoca de pe str. Kogălniceanu.
"Biblioteca Academiei Române din Cluj face expoziţii sistematic aproape lunar însă aceasta este, în mod aparte, o expoziţie deosebită pentru că reflectă un aspect interesant şi de valoare al instituţiei noastre. Arată un eşantion vechi despre unul dintre cei mai învăţaţi europeni din toate timpurile, Jean Calvin. El este un etalon, un personaj emblematic aproape cristic al reformei evanghelice din toată Europa şi, în mod aparte, din lumea ungară: Ungaria şi Transilvania", a spus directorul bibliotecii, Ioan Chindriş.
Dintre cele 280 de volume calvine care se păstrează în Ardeal, 97 erau deja în sec. al XVI-lea pe teritoriul Ardealului sau în mâna unui intelectual ardelean. Majoritatea posesorilor autohtoni din secolul Reformei sunt clerici saşi şi maghiari, studenţi ai universităţii din Wittenberg. Cărţile tipărite în Geneva au fost cumpărate şi legate la Wittenberg şi de acolo au ajuns în Transilvania. Pe coperta legăturilor renascentiste germane s-a ştanţat monograma proprietarului, respectiv anul dobândirii.
Jean Calvin (1509-1564) este una dintre cele mai iluminate personalităţi ale Reformei. S-a născut în Noyon, a studiat la Orleans şi Paris, în 1533 fiind obligat să plece din capitala franceză în urma prigoanei protestanţilor. Voia să se stabilească la Basel, dar în 1536, la insistenţa lui Guillaume Farel, a acceptat să intre în slujba bisericii din Geneva. Locuitorii urbei s-au alăturat Reformei numai din motive politice nu au acceptat reformele radicale ale lui Calvin, alungându-l după doi ani. Între 1538 şi 1541 este reabilitat în Geneva şi, în urma unor conflicte acerbe, duce la bun sfârşit reforma urbei prin implementarea unei discipline severe, întemeiază universitatea oraşului şi contribuie semnificativ la dezvoltarea economică a comunităţii.