Video Război pe Cluj Arena. Românii s-au bătut cu nemții

Război pe Cluj Arena. Românii s-au bătut cu nemții

Câteva mii de clujeni au asistat sâmbătă seară pe stadionul Cluj Arena la un spectacol de reconstituire istorică dedicat Centenarului Unirii.

Reprezentantul organizatorilor, Gabriela Marinescu, a declarat că, prin acest demers organizatorii oferă o altă perspectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat în preajma Marii Uniri.

"Este un spectacol de reconstituire istorică, care pune accentul pe Marea Unire şi pe evenimentele care au dus la înfăptuirea ei. Avem actori, cascadori, cai, efecte speciale, ecrane, lumini, muzică, un complex de lucruri care să ducă la acel sentiment de luptă corp la corp, pentru că avem şi nişte arme din acea perioadă, din Primul Război Mondial, focuri de tun.

Este un spectacol în adevăratul sens al cuvântului, atipic pentru publicul obişnuit cu o piesă de teatru în aer liber sau cu un show, dar vrem să aducem ceva diferit şi vrem să marcăm Marea Unire şi ceea ce înseamnă 100 de ani de la Unire. Vrem să aducem acest spirit de unire, pentru că la urma urmei doar uniţi am trecut prin multe lucruri.

Împreună am făcut o schimbare de perspectivă de multe ori, nu doar pentru Marea Unire, şi vrem să păstrăm această dimensiune şi acum, pentru că uneori parcă uităm acest lucru şi este păcat. Indiferent de cine suntem, trebuie să ştim că suntem români şi este o mândrie să fim români", a spus Gabriela Marinescu.

Proiectul este realizat de Asociaţia Cultural-Artistică Vulturii Carpaţilor, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj, Visit Cluj, Ministerul Apărării Naţionale, Discovery Channel, Uniunea Cineaştilor din România şi Asociaţia Culturală Hara.

"Spectacolul istoric 'Marea Unire' este realizat după un scenariu original, documentat istoric, ce face referire la mai multe zone ale ţării, cu costume şi arme specifice perioadei evocate. Este, am putea spune, un film live.

Acest eveniment aduce pentru spectatorii săi posibilitatea de a fi martori la mai multe momente importante din istoria noastră: Bătălia de la Oituz - secvenţe de luptă, întâlnirea confidenţială dintre Martha Bibescu şi ataşatul Ambasadei Britanice la Bucureşti, Cristopher Thompson, capitularea Austro-Ungariei, bătălia de la Mărăşeşti sau realizarea actului Marii Uniri de la Alba-Iulia de la 1 decembrie 1918.

Maia Morgenstern, Claudiu Trandafir, Flaviu Crişan, Gelu Niţu, Geo Dobre, Eugenia Şerban, Vasile Calofir, Catinca Nistor, Gabriela Marin şi Mălina Tomoiagă sunt doar câţiva dintre cei care vă dau întâlnire la acest spectacol", se arată într-o informare a organizatorilor evenimentului. 

Momentele spectacolului  

- Bătălia de la Oituz - secvențe de luptă
- Bucureștiul la intrarea României în Primul Război Mondial 
- Întâlnirea confidențială dintre Martha Bibescu și atașatul Ambasadei Britanice la București, Cristopher Thompson
- Strategia si abordarea generalului Eremia Grigorescu
- Intrigile de palat, campania pentru atragerea României în război, cât și promisiunile seducătoare ale Aliaților și ale Puterilor Centrale pentru România
- Dubiile regelui Ferdinand, inclinațiile politice ale Reginei Maria și politica de „tatonare, așteptare și poziționare optimă” a prim-ministrului Brătianu
- Bătălia de pe Argeș care duce la pierderea Bucureștiului - secvențe de luptă
- Ecaterina Teodoroiu conduce un pluton de infanterie în bătălia de la Mărășești
- Bătălia de la Mărășești - secvențe de luptă
- Tratatul de la București din aprilie 1918
- Capitularea Austro-Ungariei, semnată la Villa Giusti pe 3 noiembrie 1918 
- Euforia realizării actul Marii Uniri de la Alba-Iulia de la 1 decembrie 1918
- Apariția pe ecranele LED a celor 5 fotografii realizate de soldatul Samoilă Mârza
- Parada de la Bucuresti. Regele Ferdinand, Regina Maria și Generalul Berthelot avansează într-o atmosferă electrică pe sub Arcul de Triumf

Comenteaza