Record de participare la festivalul Miraje
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Mai 2016, 03:36
- Cultură
- Ascultă știrea

Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca şi Asociația Lions Club Genesis au organizat Festivalul Cultural Miraje, cofinanțat de Consiliul Județean, al treilea an consecutiv în Calendarul Activităților Regionale și Interjudețene ale Ministerului Educației și Cercetării Științifice.
Instituțiile participante din țară au fost Școala Gimnazială Specială și Liceul Teoretic Miron Costin Pașcani; Liceul Special Moldova Târgu-Frumos, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu-Neamț, Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere București, Centrul de Pedagogie Curativă Simeria, Hunedoara, Liceul Teoretic Special IRIS Timișoara, Liceul Special Sfânta Maria și Școala Populară de Arte Arad, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Șimleu Silvaniei.
Din Cluj-Napoca au fost reprezentate Colegiul Național George Coșbuc, Colegiul Economic Iulian Pop, Școala Gimnazială Nicolae Iorga, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Teoretic Bathory Istvan, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz, Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz Kozmutza Flora, Școala Gimnazială Alexandru Vaida-Voevod, Liceul Teoretic Mihai Eminescu și Liceul Special pentru Deficienți de Vedere.
În 18 aprilie a avut loc deschiderea oficială, la pavilionul Miraje din Piața Unirii. Aceasta a fost urmată de atelierele de teatru, muzică, mișcare-dans și jocuri logice distractive, care s-au desfășurat la pavilionul Miraje din Piața Unirii și la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere.
Prima zi s-a încheiat cu un eveniment inedit, Cafeneaua pe întuneric, în localul Che Ghevara. Pe durata a trei ore, cei care au îndrăznit să experimenteze au trăit moment speciale. Scopul său a constat în conștientizarea provocării la care sunt supuse persoanele nevăzătoare și încercarea de a activa celelalte simțuri, pentru a beneficia de o experiență inedită, care să scoată participanții din zona de confort și să îi determine să se descurce în bezna care la început pare că taie respirația, dar care după câteva clipe poate deveni obișnuință.
“Wow-super experiență! Cred că este dificil să te lași condus; foarte interesant; neașteptat; am crezut că stau în altă poziție la masă; simți că nu poți controla nimic în jurul tău; priveam în sus și auzeam tot ce se vorbea în jurul meu; am încercat să trișez, nu mi-a plăcut; verificam spațiul în jur, cât mai am până la marginea mesei; mi-am dat seama că stau prost cu orientarea în spațiu; am fost curios dacă masa este vopsită și pe interior; mi-a fost frică; am simțit nesiguranță; mi-a plăcut foarte mult această experiență, sigur revin la anul; vă susținem cauza, este o idee minunată; mă simt ciudat; credeam că sunt în capătul localului, dar eram la prima masă”, a mărturisit un participant.
În 19 aprilie, Casa de Cultură a Studenților a găzduit un spectacolconcurs de teatru, muzică și dans, concursuri interactive pentru spectatori. A fost un maraton de spectacole de teatru, muzică și dans, invitați speciali, momente inedite. Directorul Teatrului de Păpuși Puck, Emanuel Petran, a fost președintele juriului, alături de actrița Doina Dejica, balerinele Daiana Jelescu și Roxana Cociș, Alexandra Marinescu – profesor de muzică, Crăciun Călin și Paula Pîrîu – reprezentanți ai părinților și Antonia Nicoară – reprezentant Club Leo Bastion Cluj-Napoca.
Invitații speciali, interpretul de muzică populară Grigore Sâmboan, trupa clujeană Take Five, trupele de dans Step Up și Genessis Dance Studio au însuflețit atmosfera. Raluca Tripa și Alin Vaida, reprezentanți ai Youth Bank, au înmânat premiile la secțiunile de muzică și dans. La secțiunea teatru concurenții au avut parte de un invitat surpriză: actorul Dorel Vișan a înmânat premiile, s-a fotografiat alături de participanți și i-a încurajat în activitatea lor.
Gazdele spectacolului au fost prezentatorii Diana Găucă, profesor psihopedagog și realizator de emisiuni culturale la Radio Renașterea, și Grigore Sâmboan, interpret de muzică populară și redactor-șef la același post.
În ultima zi a festivalului s-au desfășurat două evenimente. Biblioteca Vie organizată în parteneriat cu Biroul pentru Studenți cu Dizabilități - povești de viață ale persoanelor cu dizabilități, a avut două sesiuni.
10 cărți vii au încercat să inspire prin poveștile lor publicul larg și tinerii cu și fără dizabilități aflați la început de drum. Elevi, studenți, profesori și doctoranzi cu nevoi speciale au demonstrat că dizabilitatea nu este o piedică în calea succesului și au emoționat prin poveștile lor de viață.
Unii participanți au fost impresionați de cât de mult a evoluat tehnologia de acces și cum aceasta ușurează viața persoanelor cu deficiențe. Pentru alții a fost o șansă în plus să învețe din experiența persoanelor mai în vârstă. Tineri de succes cu dizabilități și-au spus povestea personală.
Labirintul senzorial s-a desfășurat la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere și a fost o activitate la care au participat 100 de persoane (elevi, profesori, studenți și invitați speciali ai comunității locale). Aceștia au avut experimentat, cu ochii închiși, un traseu senzorial care a implicat toate simțurile: kinestezic, auditiv, gustativ, olfactiv și visual.
Cadrele didactice ale liceului, alături de voluntarii prezenți au facilitat parcurgerea traseului senzorial, oferind explicații, sprijin și siguranță participanților. Unii elevi din școlile clujene, participanți la labirint, au declarat că a fost cea mai interesantă activitate la care au participat de la Școala Altfel.
Voluntari au fost elevi membri ai Clubului Leo Bastion Cluj Napoca și de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, studenți de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și Facultatea de Educație Fizică și Sport. La pavilionul Miraje s-au desfășurat activități precum expoziție permanentă de obiecte, instrumente de scris, lucrări plastice, ateliere de desen cu nisip, masaj terapeutic, modelaj în lut.
Festivalul Miraje este deja un eveniment de tradiție, o sărbătoare a artei și a culturii. Pentru mulți dintre participanți acest festival este, potrivit artistei Oltea Blaga, „O șansă rară de a se face remarcați. Pentru alții participarea este pur și simplu un motiv principial. Însă pentru toți Mirajele sunt imboldul, plusul de încredere de care aveau nevoie pentru a progresa, pentru a-și putea propune mai mult de la viață. Pentru spectatori Mirajele sunt un exercițiu de schimbare a perspectivei și un prilej de a înțelege că putem cu toții mai mult decât am crede”.