Regele Mihai, aniversat şi la Cluj în ziua istorică în care s-a adresat Parlamentului FOTO

Regele Mihai, aniversat şi la Cluj în ziua istorică în care s-a adresat Parlamentului FOTO
Aproximativ 30 de xerocopii după fotografii cu membri ai familiei regale a României, din perioada 1880-1937 pot fi admirate de astăzi până în 8 noiembrie în cadrul expoziţiei "Familia regală în uniformă pentru totdeauna", deschisă la galeria Laterallia din incinta Bibliotecii Central Universitare (BCU).

Vernisajul are loc chiar de ziua de naştere a regelui Mihai, care împlineşte astăzi 90 de ani, şi chiar în ziua în care acesta marchează un moment istoric prin discursul adresat camerelor reunite ale Parlamentului, după 65 de ani.

"Expoziţia prezintă o istorie a ţinutei militare, în primul rând, doar că în centrul acestei istorii se află familia regală şi puţini au ocazia, la un asemenea eveniment, să aibă ca manechini <capete încoronate>. Pe lângă aspectul istoric expoziţia este şi un omagiu adus regelui, cu ocazia aniversării de către majestatea sa, astăzi, a 90 de ani", a precizat cercetătoarea Ancuţa Lăcrămioara Chiş, coordonatoarea expoziţiei.

Între fotografiile expuse se numără şi câteva inedite, provenite din arhiva fostei Siguranţe, care îi înfăţişează pe Carol II şi pe Mihai I, acesta din urmă în calitate de mare voievod de Alba Iulia, împreună cu personalităţi din viaţa publică: Octavian Goga, Nicolae Iorga, Alexandru Vaida Voievod sau Armand Călinescu. Cea mai neobişnuită fotografie este însă una în care principele moştenitor Ferdinand apare cu o parte din decoraţii pe partea dreaptă, fapt mai puţin întâlnit conform regulilor militare din perioada respectivă. În fotografia respectivă el este îmbrăcat în uniformă de general de brigadă de vânători de munte, "mica ţinută" şi este înfăţişat alături de soţia sa Principesa Maria, în uniformă de ofiţeri de roşiori - "ţinuta de zi"  şi de fiul Carol al II-lea, în uniformă de marinar.

Fotografiile îi înfăţişează pe membrii familiei regale - Carol I, Ferdinand şi Maria, Carol II, Nicolae, Mihai I şi Ana - în diferite ipostaze, în intervalul 1880 - 1937, în general în fotografii oficiale. La vernisaj a participat şi directorul BCU, Doru Radosav.

Co-realizator al expoziţiei, Ucu Bodiceanu a declarat că aceasta poate fi vizitată până în 8 noiembrie, pentru că data corespunde zilei de naştere a regelui Mihai după calendarul iulian, utilizat la data naşterii majestăţii sale.

Comenteaza