Reţeaua europeană a oraşelor culturale se întâlneşte la Cluj. "Vom selecta domeniile prioritare şi vom începe colaborarea"

Reţeaua europeană a oraşelor culturale se întâlneşte la Cluj. "Vom selecta domeniile prioritare şi vom începe colaborarea"

Cluj-Napoca va găzdui şi cea de-a doua întâlnire a rețelei europene a orașelor culturale, eveniment la care vor participa experți și orașe din diferite țări europene angajați în a mobiliza cultura pentru transformarea socială și urbană.

Rețeaua a fost înființată în 2017 de zece orașe, actuale și foște candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC). Misiunea rețelei este de a sprijini orașele să implementeze programe și politici de dezvoltare urbană bazate pe cultură, pornind de la experiențele, procesele participative și colaborările stabilite în timpul competiției CEaC. Scopul este de a obține o mai largă recunoaștere europeană a culturii ca factor esențial de dezvoltare durabilă și de a extinde cadrele europene de cooperare culturală existente. De asemenea, rețeaua contribuie la moștenirea programului CEaC, facilitând implementarea mai multor programe de oraș dezvoltate pentru acest program.

În timp ce prima conferință din septembrie 2017 a avut ca scop stabilirea profilului rețelei, viitoarea reuniune se axează pe selectarea domeniilor prioritare, dezvoltarea de proiecte comune și platforme de cooperare între orașele membre. Discuția se bazează pe evaluarea nevoilor realizate în cadrul întâlnirii anterioare, pe obiectivele actuale de dezvoltare culturală și urbană ale orașelor membre și pe oportunitățile de finanțare europene existente.

Evenimentul din 4-5 mai 2018 include un discurs public al profesorului Pier Luigi Sacco, profesor de economie culturală la Universitatea IULM din Milano, cercetător principal și invitat la Universitatea Harvard și consilier special al Comisarului European pentru Educație și Cultură. Lucrările întâlnirii au loc în limba engleză.

VEZI ŞI Cum va funcţiona Reţeaua Oraşelor Candidate iniţiată la Cluj

Comenteaza