Reţeta celui mai puternic afrodisiac din toate timpurile, dezvăluită la Muzeul Farmaciei FOTO

Reţeta celui mai puternic afrodisiac din toate timpurile, dezvăluită la Muzeul Farmaciei FOTO
Ouă de furnică, albine şi gândaci macerate în vin roşu. Este reţeta pentru licoarea "fortuna veneris", considerată drept cel mai puternic afrodisiac din perioada medievală. Aceasta este doar una din curiozităţile pe care clujenii le pot afla în cadrul expoziţiei temporare "Istoria afrodisiacelor", de la Muzeul Farmaciei.

 

Expoziţia a fost inaugurată sâmbătă, 28 februarie, fiind dedicată iubirii şi începutului de primăvară. Ea va putea fi vizitată până la finele lunii mai. "Pentru acest eveniment am cumpărat recipiente şi ingrediente de bază: cacao, cardamon, ciocolată, miere. Laboratorul e pregătit şi plin cu reţeţe. Este foarte interesant faptul că, în momentul apariţiei acestor ingrediente, oamenii erau destul de contrariaţi în ceea ce priveşte întrebuinţarea lor.

Astfel, dacă într-o zonă erau promovate depre afrodisiace, în alta puteau fi anti sau simple ingrediente. Ceaiul şi cafeaua erau considerate antiafrodisiace: dădeau energie şi îi ţineau pe oameni treji, fiind folosite de cei care studiau sau de cei care participau la ritualuri lungi de rugăciune", explică ghidul muzeului clujean, Ana Maria Gruia.  

În cadrul expoziţiei, cuplurile trebuie să urmeze un traseu individual în expoziţie, cu fişă de parcurs, pentru descoperirea a opt ingrediente sau preparate farmaceutice speciale, folosite de-a lungul timpului pentru a stârni sau a le domoli pasiunile. Doar în acest fel vor descoperi "elixirul dragostei" şi povestea lui.

"Iubirea, spuneau spițerii, este și ea boală grea. Așa că la fel de valoros era și leacul - elixirul dragostei, vândut în flacoane pictate manual, evident cu însemne ale iubirii. Prospectul le garanta domnilor că descuie inima oricărei domnișoare căreia i-a fost picurat în pahar câteva picături din lichidul magic: vin roşu, cu puţin zahăr sau miere, scorţişoară, cuişoare, diferite condimente după gust, piper, coajă de portocală. Deci nu era mult mai altfel decât un vin fiert", punctează ghidul. 

Biletele de intrare la expoziţie costă 3 lei pentru toate categoriile de vizitatori, iar cuplurile „fac corp comun" şi plătesc un singur bilet. Colecţia de Istorie a Farmaciei este cel mai timpuriu muzeu de profil din România şi unul dintre cele mai vechi din Europa, fiind înfiinţat în 1954. Locaţia a contribuit dintotdeauna la succesul său muzeografic - clădirea vechii Farmacii Hintz. Imobilul, unul dintre monumentele istorice deosebite ale Clujului, păstrează structura farmaciilor de oficină din Transilvania şi din întreaga Europă.

Denumirea vine de la Oficina, încăperea cea mai decorată, unde se vindeau medicamentele şi unde se trata cu clienţii. De asemenea, pot fi vizitate sălile de depozitare şi laboratorul vechii farmacii, precum şi o bogată colecţie de vase şi ingrediente farmaceutice, aparatură de laborator, cărţi de specialitate, diplome şi parafe, mobilier. O altă sală prezintă aparatură medicală clujeană, donată de profesorul Pompiliu Manea.

 

 

Comenteaza