Romanii au cucerit Dacia la finalul Transylvania History Days 2017

Romanii au cucerit Dacia la finalul Transylvania History Days 2017
La finalul săptămânii trecute, Clujul a călătorit cu 1.900 de ani în trecut. Zona "La Butuci" de pe malul Someşului s-a transformat pe rând în câmp de bătălie pentru daci și romani, pentru gladiatori și pentru frumoasele nimfe. Toate acestea au culminat cu ritualul funerar dedicat Împăratului Traian, cuceritorul Daciei.

Evenimentele s-au desfăşurat în cadrul celei de-a patra ediție a festivalului Transylvania History Days, festival ce a avut loc între 18 şi 20 august 2017. Totul a fost posibil cu ajutorul trupelor de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna (Cluj-Napoca), Garda Apulum (Alba-Iulia) şi Virtus Antiqua (Cluj-Napoca). Cinemobilul a fost prezent şi el pe Malul Someşului, cu proiecţia filmului Usturoi, ȋn regia lui Lucian Alexandrescu.

"Scopul nostru este să scoatem istoria din cărţi şi să o aducem mai aproape de comunitate. Ne dorim ca, ȋntr-o formă atractivă, să prezentăm lumea antică atât celor mici, cât şi celor mari. Anul acesta comemorăm 1900 de ani de la moartea ȋmpăratului Traian, cuceritorul Daciei, motiv pentru care am decis ca tematica ediţiei a patra a Transylvania History Days să se centreze ȋn jurul Imperiului Roman", a spus Anamaria Pop, înainte de începerea festivalului. 

Pe perioada celor trei zile de festival, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a oferit gratuitate pentru vizitarea celor două expoziţii temporare 3D ROMA - SARMIZEGETUSA. TURN ON THE HISTORY, care reprezintă un concept unic, combinând artefactele reale ce vor putea fi descoperite de vizitatori ȋntr-un mod ingenios, cu restaurarea digitală 3D a acestora, şi INCURSIUNI ANTICE ȊN SPAŢIUL VIRTUAL, ce are un caracter mixt real-virtual şi ȋn care vizitatorii pot interacţiona prin intermediul tehnicii moderne cu artefactele şi monumentele dacice.

Comenteaza