Se redeschide Muzeul de Artă

Se redeschide Muzeul de Artă
| Foto: Arhiva

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) se va redeschide pentru public începând cu 20 mai, cu specificaţia că, într-o primă etapă, vor fi repuse în circuitul de vizitare doar sălile de expoziţie din cadrul „Galeriei naţionale”.

Programul temporar de vizitare va fi de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-18:00, cu o pauză de 60 de minute pentru efectuarea dezinfecţiei şi a aerisirii spaţiilor expoziţionale, între orele 14:00 și 15:00.

În perioada 15-19 mai, se va asigura instruirea temeinică a personalului şi pregătirea corespunzătoare a tuturor spaţiilor în care publicul va avea acces, astfel încât vizitele să se desfăşoare în condiţii de siguranţă deplină.

Cel târziu, luni, 18 mai, publicul va fi informat asupra regulilor de distanţare fizică şi acces în muzeu, în scopul prevenirii şi limitării riscurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

MACN este una dintre cele mai prestigioase instituţii muzeale cu profil artistic din România, aflată în subordonarea Consiliului Judeţean, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul judeţului. Palatul Banffy, clădirea MACN, este cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca şi unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România.

Clădirea este înscrisă la prima categorie în lista celor de patrimoniu arhitectural şi artistic naţional al României. Edificiul a fost ridicat în perioada 1774-1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, ca reşedinţă particulară a contelui Gyorgy Banffy (devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei).

Ulterior, clădirii i-au fost date alte destinaţii: reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale. În 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului.

În 1956, Comuna Urbană Cluj a dat palatul în folosinţă Muzeului de Artă, înfiinţat în 1951. Între anii 1960-1974 au avut loc vaste lucrări de restaurare. Muzeul s-a mutat în palatul parţial restaurat în 1962 şi a fost deschis publicului în 1965. Palatul este proprietate publică a judeţului şi se află în administraţia MACN.

Comenteaza