Seară Bartok la Filarmonica Transilvania

Seară Bartok la Filarmonica Transilvania
Pe scena Colegiului Academic, Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, dirijorul principal Gabriel Bebeşelea şi violistul Cristian Andriş vor aduce în faţa publicului un program alcătuit din lucrări de Bela Bartok: Concertul pentru violă (premieră naţională a versiunii finalizate de Peter Bartok şi Nelson Dellamaggiore) şi Concertul pentru orchestră. Concertul va avea loc vineri, 12 ianuarie, de la ora 19:00.

Unul dintre fenomenele cele mai interesante din muzica secolului al XX-lea, Bela Bartok a fost cunoscut, în timpul vieţii sale, în special ca pianist, profesor şi culegător de folclor. Cercetările făcute asupra muzicii tradiţionale - cu precădere româneşti, maghiare şi slovace - au constituit un solid fundament al studiilor etnomuzicologice.

Mai mult decât atât însă, ele i-au influenţat în mod covârşitor compoziţiile. Ca în multe alte cazuri din istoria muzicii, poziţia de frunte pe care o ocupă în pleiada compozitorilor primei jumătăţi a secolului al XX-lea a venit doar postum, odată ce lumea muzicală a devenit pe deplin conştientă de contribuţia majoră pe care el o adusese în domeniul compoziţiei.

Concertul pentru violă a fost început în vara anului 1945, însă Bartok a murit de leucemie la puţin timp după, lăsând în urma sa doar schiţele lucrării. Prima versiune dusă la bun sfârşit i-a aparţinut lui Tibor Serly - violist şi compozitori maghiar - care a publicat-o în 1950.

Ulterioare revizii, mai mult sau mai puţin substanţiale, au apărut mult mai târziu: Atar Arad, Csaba Erdelyi şi, în 1995, Nelson Dellamaggiore, sub supravegherea lui Peter Bartok - fiul compozitorului - şi cu sprijinul violistului Paul Neubauer. Această din urmă versiune este considerată de mulţi critici cea mai apropiată de stilul şi limbajul lui Bartok.

Concertul pentru orchestră, compus în 1943, oferă o ascultătorului mai puţin avizat în muzica secolului al XX-lea o introducere admirabilă. Majoritatea melodiilor sunt, încă de la primă audiţie, extrem de atractive şi uşor de memorat.

Concertul pentru orchestră este o lucrare contemporană în cel mai bun sens al cuvântului, în ea regăsindu-se toate elementele care l-au influenţat pe Bartok de la începutul carierei sale şi până la sfârşitul vieţii: Brahms, Liszt şi Strauss, Debussy, Stravinski sau Schönberg; şi, în mod neîndoielnic, esenţa muzicii populare maghiare care colorează toate melodiile, armoniile şi ritmurile.

Etichete
Comenteaza