Serile Filmului Gay la Cluj: zeci de filme în premieră națională, flashmob, dezbateri tematice şi muzică

Serile Filmului Gay la Cluj: zeci de filme în premieră națională, flashmob, dezbateri tematice şi muzică
Zeci de filme în premieră națională vor rula la singurul festival de film cu tematică gay din România, Serile Filmului Gay Cluj-Napoca, în perioada 12-18 noiembrie 2012.

Nu mai puţin de 70 de filme, majoritatea în premieră naţională, provenind din 18 ţări din Europa, America, Asia şi Africa, vor rula în cadrul Serile Filmului Gay Cluj-Napoca 2012. România este prezentă şi ea în secţiunea filmelor de scurt metraj cu trei pelicule.

Festivalul aduce la Cluj-Napoca regizori şi producători din străinătate, dar şi un juriu internaţional care va desemna cel mai bun film de scurt metraj, cel mai bun documentar şi cel mai bun film de lung metraj.

"Serile Filmului Gay nu este un festival exclusivist, făcut la o şuetă pentru homosexuali, lesbiene, bisexuali sau persoane transgender. Este un festival deschis absolut tuturor şi care primeşte cu braţele deschise pe toţi care vor să cunoască îndeaproape lumea gay şi să se convingă că nu suntem bolnavi, nu avem trei picioare sau că nu toţi homosexualii se machiază strident şi se cred femei. Este o deschidere din partea noastră, un festival cu scop educativ iar educaţia se face, din punctul nostru de vedere, mai ales prin cultură", a declarat Miruna Mitu, selecţioner filme competiţie SFG 2012.

În cadrul festivalul vor avea loc o serie de evenimente conexe: dezbateri, o seară de muzică şi poezie, evenimente comunitare, o acţiune ecologică intitulată sugestiv "Noi nu suntem împotriva naturii!" şi o expoziţie "Mail Art" care va călători pe parcursul săptămânii prin principalele cafenele şi baruri ale oraşului.

Filmele vor putea fi vizionate la Casa TIFF, British Council, Insomnia Cafe şi clubul Delirio.

Rainbow Flashmob de Ziua Internationala a Toleranţei:

Luni, 12 noimebrie, de la ora 13, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, va avea loc un flashmob cu ocazia Zilei Internationale a Tolerantei.

"Clujenii sunt invitaţi să se plimbe, prin piaţă, cu o umbrelă cât mai colorata pe care să o deschidă la ora 13 şi să continue plimbarea timp de trei minute, după care să o închidă şi să-şi continue ziua", se arată într-un comunicat remis presei.

Festivalul Internațional de Film "Serile Filmului Gay" este singurul festival international de film cu tematica LGBT din Romania si se desfasoara inca din 2004 la Cluj-Napoca.

Festival de film cu tematică gay unic în România

În programul întregului festival "Serile Filmului Gay" sunt incluse competitii de filme artistice pe tematica LGBT, expozitii, spectacole, dezbateri publice, actiuni de outreach precum si actiuni ecologice. Festivalul se incheie in fiecare an cu Gala Premiilor Gay din Romania, eveniment care ofera recunoastere personalitatilor vietii publice care s-au implicat sau au sprijinit comunitatea LGBT din Romania.

În fiecare an, intrarea la toate aceste evenimente este libera, scopul festivalului nefiind unul comercial ci de a promova valorile democratice, toleranta si diversitatea.

Vezi programul filmelor AICI.

 

Comenteaza