"Simfonia a IX-a" de Beethoven, la Filarmonica din Cluj. Dirijor: Jan Stulen
- Scris de Ziua de Cluj
- 16 Feb 2016, 14:41
- Cultură
- Ascultă știrea

"Oda bucuriei (An die Freude)" a lui Schiller l-a preocupat pe Beethoven încă din tinereţe: în 1793, când avea 22 de ani, el intenţionase, conform surselor epocii, să utilizează acest poem „vers cu vers". În 1811, câteva dintre versurile poemului pot fi găsite în schiţele "Simfoniilor a VII-a şi a VIII-a", lângă o menţiune în care se specifica plănuirea unei simfonii care să folosească textul lui Schiller în final. Însăşi celebra temă de coral a evoluat de-a lungul anilor de la schiţă la schiţă, primindu-şi forma finală abia în 1822.
Simfonia a fost terminată în februarie 1824 şi prezentată în primă audiţie la Viena, pe 7 mai. Succesul a fost impresionant, iar Beethoven, aclamat îndelung. Desigur, nu au lipsit nici criticile care, mai ales în anii următori, odată cu reluările simfoniei la Londra, Paris sau Berlin, semnalau ceea ce cronicarii considerau a fi neajunsuri grave: dezechilibru în construcţie, lungimi nejustificate sau nepotrivirea totală a introducerii corului.
Dirijorul Jan Stulen s-a născut în 1942, în Amsterdam, unde a studiat dirijatul, pianul şi vioara la Academia de Muzică. Până în 2008, el a condus catedra de dirijat a Conservatorului din Maastricht. În 1964, obţine primul angajament la Filarmonica din Münster, Germania, iar în 1966 devine asistentul directorului muzical general, Reinhard Peters.
În 1970, se întoarce în ţara sa natală, unde este numit dirijor principal la Nederlands Ballet Orkest din Amsterdam. În 1972, devine director muzical la Nederlands Dans Theater. Din 1976 până în 1992, Stulen a fost dirijor permanent la Orchestra Radio Hilversum. Acolo, a realizat producţiile radio a peste 1000 de compoziţii. Repertoriul său cuprinde o arie stilistică largă, de la Bach la lucrări de avangardă sau de jazz. De asemenea, a dirijat numeroase concerte pentru tineret, difuzate la televizor.
Din 1992, este dirijor principal la Deutsches Kammer Orchester din Frankfurt, cu care a avut concerte în Italia, Olanda, Germania şi fosta Iugoslavie. Ca dirijor invitat s-a aflat la pupitrul tuturor orchestrelor din Olanda şi pe scenele unor orchestre din Bruxelles, Londra, Lausanne, Zagreb, Leipzig, Hanovra, Frankfurt, München, Kaiserlautern, Stockholm, Aalborg, Monte Carlo, Veneţia, Trieste, San Remo, Milano, Bolzano, Firenze, Koblenz, Giessen, Mannheim, Seul, Atena.
Prestanţa dirijorală a lui Stulen s-a extins şi în domeniul operei, unde acoperă repertoriul de la Gluck până la Britten. Concertul vocal-simfonic va începe la ora 19:00, iar un bilet de intrare costă 20 de lei.