"Son of Saul", cu actorul clujean Levente Molnár, nominalizat la BAFTA 2017

Lungmetrajul maghiar "Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, se numără printre filmele nominalizate la premiile BAFTA 2017.

După un ce a primit Globul de Aur și Oscar-ul pentru cel mai bun film străin, dar și alte numeroase premii la festivale de film, "Son of Saul", pelicula regizorului ungar Laszlo Nemes, care îl are în distribuție pe actorul clujean Levente Molnár, a fost nominalizat, marți, la premiile BAFTA 2017, la categoria "cel mai bun film străin".

Levente Molnár, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film. El îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare. "Son of Saul" este o coproducţie Ungaria-Franţa a cărui subiect este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

"E un subiect care mă interesează personal. Respect şi admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică - şi mutual benefică - a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte", spunea Levente Molnár, după includerea filmului în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes de anul trecut unde pelicula a câștigat Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI, acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film.

Premiile BAFTA vor avea loc, pe 12 februarie, la Royal Albert Hall din Londra, iar prezentatorul evenimentului va fi actorul britanic Stephen Fry.

 

Comenteaza