Spectacol fermecător pe ritmul cadențat al ”Spărgătorului de nuci”
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Ian 2015, 14:07
- Cultură
- Ascultă știrea

Seara de vineri, 16 ianuarie, ora 18.30 îl va avea ca invitat special al serii este Szabolcs Kulcsár, dirijor al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, o prezență frecventă și apreciată a scenei teatrului liric clujean.
Un titlu de mare notorietate și unul dintre cele mai îndrăgite spectacole jucate în preajma Sărbătorilor de iarnă, "Spărgătorul de nuci" se bucură de o mare popularitate, fiind transpus cu succes de-a lungul timpului în balet pe gheață, film artistic, desen animat ori carte ilustrată. Magicul balet în două acte se desfășoară elegant pe partiturile compozitorului rus Ceaikovski., având la bază basmul omonim semnat de Alexandre Dumas.
Încântătoarea poveste de iarnă ne aduce în atmosfera sărbătorească din salonul familiei Stahlbaum, unde toți cei dragi se bucură de serbarea pomului de Crăciun. Micuța Clara și fratele ei Fritz năvălesc peste cadouri, dar dintre toate cel mai prețios este, de departe, falnicul Spărgător de nuci, privit cu mare admirație. De aici și până la pătrunderea pe tărâmul magic al zânelor, uriașilor și păpușilor care interpretează vesel Dansul spaniol, arab, chinezesc și fascinantul Vals al fulgilor de nea, este doar un pas.
Distribuția care însuflețește splendidul spectacol pe scena Operei clujene este formată din: Andreea Jura, Dan Haja, Adelina Filipaș, Marius Toda, Romulus Petruș, Monica Pintea Martin, Vlad Maier, Laura Pop, Valentin Mihăilă, Robert Kálmán, Vlad Maier, Dalia Costea, Daniela Drăgușinm Andrada Pătrânjel, Rodica Bacoiu, Ofelia Mărginean, Dorina Lucaciu, Diana Groza, Polina Stănescu, Ingrid Poka, Andreea Dolkos, Iuliana Dane, Laura Blaga, acompaniați de un grup de eleve al Liceului de Coregrafie "Octavian Stroia". Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca se vor afla sub bagheta dirijorului Szabolcs Kulcsár. Coregrafia și regia artistică sunt semnate de Vasile Solomon.
"Spărgătorul de nuci" și-a celebrat îndelung aplaudata premieră pe data de 6 decembrie 1892, la Teatrul Imperial Mariinski din Petersburg, jucându-se cu același succes și in zilele noastre, fiind considerat o tradiție lirică în pragul Sărbătorilor de iarnă.