Spectacolul al Teatrului Maghiar din Cluj, pe scena unui festival din Ungaria

Spectacolul al Teatrului Maghiar din Cluj, pe scena unui festival din  Ungaria
| Foto: Teatrul Maghiar

Spectacolul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Rosmersholm de Ibsen, pus în scenă de Andriy Zholdak, va face parte din secțiunea competițională a Festivalului Național de Teatru de la Pécs, Ungaria.

Festivalul Național de Teatru de la Pécs este cel mai important eveniment teatral din Ungaria, iar anul acesta se desfpșoară în perioada 7-16 iunie. Selecția realizată de către János Regős și János Térey a avut în vedere spectacolele în limba maghiară care au avut premiera între 1 martie 2017 și 10 martie 2018. Programul este compus din 7 spectacole de sală mare și 7 spectacole studio, locul principal de desfășurare a festivalului fiind Teatrul Național de la Pécs.

Spectacolul Rosmersholm „are o combustie internă atât de puternică, încât se autodetonează. Vazele cu flori sunt sparte, ceștile sunt distruse, mâncarea este aruncată – materia e supusă unei torturi, uneori nejustificat. Chiar și imaterialul se alătură acestei distrugeri masive prin furtuna care se pornește și intră prin fereastra enormă care dă spre iaz. La care se adaugă acel efect al ploii de bolovani folosit de două ori. Toată arderea interioară e transmisă printr-un sentiment de îndepărtare, de „răceală”. Interiorizarea rămâne să fie compensată prin aceste gesturi extreme. Țipătul intern e de fapt un răgnet pe care îl simți adânc în timpan. „Rosmersholm” în viziunea lui Zholdak e ca o prăbușire vizibilă a unei case peste proprii stăpâni. Și, ca în orice prăbușire, totul este zgomotos și dureros” – scria criticul de teatru Oana Bogzaru.

La Cluj, spectacolul Rosmersholm este programat vineri, 6 aprilie, ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Éva Imre, Balázs Bodolai, Timea Jerovszky și Miklós Bács / Gábor Viola.

 

Comenteaza