SUPLIMENT BUNAVESTIRE -aleasă sărbătoare pentru surorile de la Mănăstirea Maicii Domnului şi Mănăstirea Sfânta Macrina din Cluj-Napoca

SUPLIMENT BUNAVESTIRE -aleasă sărbătoare pentru surorile de la Mănăstirea Maicii Domnului şi Mănăstirea Sfânta Macrina din Cluj-Napoca
Sărbătoarea Buneivestiri, celebrată duminică, 25 martie, a fost, pentru Congregaţia Surorilor Maicii Domnului (CMD), prilejul unei noi bucurii, în care, de pe buzele unei surori a acestei Congregaţii, a răsunat ecoul acelui prim “da” al consacrării depline, rostit la Bunavestire de către Preasfânta Fecioară Maria.

Astfel, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca de către Preasfinţia Sa Mihai Frăţilă, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş şi Vicar de Bucureşti, sora Maria Dominica - Mihaela Hârb a depus voturile pe viaţă, primind numele de sora Maria Dominica a lui Isus Înviat.

La celebrarea liturgică au participat, împreună cu surorile CMD, pr. Cristian David, capelan al Mănăstirii şi cancelar eparhial, pr. Nicolae Jarda, protopop de Rodna, pr. Călin Bot, rector al Seminarului Eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul", împreună cu preoţii formatori şi studenţi seminarişti, părinţi din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, pr. Vasile Florea, capelan al Mănăstirii Maica Îndurerată din Sighetu-Marmaţiei, alţi preoţi invitaţi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul surorilor CMD, dirijat de prof. Angela David, împreună cu corul studenţilor seminarişti. Între cei prezenţi la sărbătoare a fost şi un grup de credincioşi, copii şi tineri din parohia "Sfântul Gheorghe" din Sângeorz-Băi, care în ultimii ani au fost îndrumaţi prin cateheză şi rugăciune de către sora Dominica.

La momentul rânduit, sora Dominica, îngenunchind în faţa lui Hristos prezent pe masa sfântului altar, după un dialog cu Arhiereul, în care l-a încredinţat de temeinicia cererii ei, a rostit formula voturilor: "Sub privirea ocrotitoare a Maicii Preacurate, depun, pe viaţă, în mâinile sorei Maria Paula, Superioara Generală, voturile ascultării, castităţii, sărăciei, în sânul Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului, conform Constituţiilor ei". A primit binecuvântarea sorei Paula, după care a semnat profesiunea perpetuă.

În dialogul cuprins în ceremonialul de depunere a voturilor, Înaltul Ierarh a încuviinţat şi binecuvântat alegerea tinerei surori şi a îndemnat-o la bucurie: "Cu bucurie să te bucuri şi cu veselie să te veseleşti, fiindcă astăzi te-a ales şi te-a despărţit Domnul Dumnezeu de viaţa cea lumească şi te-a aşezat înaintea Feţei Sale şi în sânul familiei călugăreşti, la înălţimea traiului ce se aseamănă cu al îngerilor".

Cuvântul de învăţătură al sărbătorii, rostit de Preasfinţitul Mihai, a fost tot un îndemn la bucurie, deoarece Sărbătoarea Buneivestiri este "Începutul Mântuirii": "Viaţa omului începe de la concepere, iar astăzi sărbătorim conceperea lui Isus în sânul Maicii Sfinte, deci coborârea în trup a lui Dumnezeu. Arhanghelul Gabriel vine să o salute pe Maica Sfântă şi îi spune că: «puterea Spiritului te va umbri»; cu alte cuvinte, Maica Domnului se va putea adăposti la umbra Spiritului Sfânt, pentru ca Dumnezeu să coboare în trupul ei, ca să poată veni între noi". Pornind de la semnificaţia sărbătorii, Preasfinţia Sa a argumentat faptul că, în pofida tendinţelor existente în societatea actuală - eficacitate, rapiditate, preocupare de a obţine un bun randament -, o autentică viaţă creştină nu este bazată pe "instinctul de a reuşi", ci este acea chemare de a consimţi, zi de zi, la harul lui Dumnezeu. Totodată, a arătat că nu există o "reţetă" care să certifice reuşita în viaţa spirituală şi a făcut trimitere la felul nostru personal de a ne construi un parcurs cu Dumnezeu: "În societate, când relaţia noastră cu Dumnezeu se mărgineşte la o învăţătură pe care o dăm în şcoli sau în cercuri catehetice, ea rămâne fără de valoare, pentru că, în acest fel, nu se poate transmite credinţa, ci credinţa se comunică printr-o viaţă de rugăciune. Dacă surorile acestei Congregaţii sunt astăzi aici este pentru că surorile în vârstă au pornit un drum de rugăciune, au fost suflete care s-au rugat pentru ele, au această zestre a rugăciunii, care i-a permis lui Dumnezeu să le poată întâlni şi să le poată chema".

În încheierea celebrării liturgice a avut loc sărutarea sfintei cruci şi ungerea credincioşilor cu ulei sfinţit de către Preasfinţia Sa Mihai, în atmosfera de înălţare sufletească creată prin rugăciune şi pe acordurile cântărilor intonate de tinerii din Sângeorz-Băi.

După celebrare a urmat un alt moment de comuniune, în curtea Mănăstirii, sub razele soarelui de primăvară strălucind asemeni luminii din sufletele reînnoite prin har: aici, tânăra mireasă a lui Hristos a primit felicitări şi flori de la surorile Congregaţiei, de la rude şi prieteni - o mare familie a Bisericii, reunită "la umbra Spiritului Sfânt", în Casa lui Dumnezeu.
* * *
"Sărbătoarea Vieţii", cum mai poate fi numită Sărbătoarea Buneivestiri, a fost şi pentru comunitatea surorilor baziliene un prilej de mare bucurie, prin depunerea voturilor perpetue de către sora Maximiliana - Viorica Şanta.

Ceremonialul depunerii voturilor a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii celebrată de către Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, la Mănăstirea Sfânta Macrina din Cluj-Napoca.

Maica Valentina, Superioara Provinciei "Inima Neprihănită a Preasfintei Fecioare Maria" din România, a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), referindu-se la acest moment de sărbătoare din viaţa comunităţii, a spus: "Sora Maximiliana, după modelul Sfintei Fecioare, a răspuns cu generozitate slujirii lui Dumnezeu până la moarte, prin da-ul ei, îmbrăţişând cu bucurie planul pe care Dumnezeu îl are în viaţa ei. Dăruindu-se lui Dumnezeu, dar şi slujirii aproapelui, sora Maximiliana păşeşte îndeaproape pe urmele lui Isus, purtând Cuvântul lui Dumnezeu tuturor celor pe care îi întâlneşte în drumul slujirii. Prin viaţa ei de slujire şi sacrificiu, ea va fi o nouă lumină în lumea de azi şi purtătoarea lui Hristos în mijlocul poporului lui Dumnezeu. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să reverse asupra sorei Maximiliana toate harurile de care are nevoie pentru o slujire rodnică şi cu bucurie".

Cu acest binecuvântat prilej, în biserica Mănăstirii Sfânta Macrina s-au unit în rugăciune pr. capelan Marius Furtună, pr. Florian Virgil, cel care asistă şi îndrumă surorile pe parcursul vieţii lor spirituale, pr. Laurian Daboc, noul Protoegumen al Provinciei "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" a fraţilor OSBM, alţi părinţi bazilieni, părinţi franciscani - Augustin Budău de la Oradea şi Daniel Lucaci din Luizi-Călugăra (jud. Bacău), preoţi din Eparhia de Maramureş şi din Eparhia de Cluj-Gherla. De asemenea, au participat un mare număr de surori, familia şi rudele sorei Maximiliana şi mulţi credincioşi.

"Bucură-te, Fecioară Preacurată, bucură-te, Mireasă nenuntită, bucură-te, Maica vieţii, bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!" - şi-a început predica Preasfinţia Sa Florentin, după care a adăugat: "Sărbătoarea Buneivestiri este una dintre puţinele sărbători care cad în timpul de pregătire pentru mărita Sărbătoare a Învierii Domnului, iar aceasta, pentru că Bunavestire este, prin excelenţă, Sărbătoarea Vieţii, pregătindu-ne pentru momentul Învierii, care este centrul credinţei noastre şi izvorul vieţii noastre. (...) Ne bucurăm pentru că Preasfânta Fecioară Maria, prin cuvintele: «Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul Tău!», primeşte darul Spiritului Sfânt şi I se consacră cu totul lui Dumnezeu. Ne bucurăm astăzi şi cu surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, pentru că, prin depunerea voturilor perpetue în faţa Bisericii, sora Maximiliana a răspuns precum Fecioara Maria, devenind izvor de viaţă, prin respectarea voturilor călugăreşti - al sărăciei, al castităţii şi al ascultării".

În încheiere, pr. capelan Marius Furtună I-a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru ziua de sărbătoare, precum şi tuturor preoţilor prezenţi, chemând la rugăciune pentru ca Mănăstirea Sfânta Macrina să fie în continuare o oază de spiritualitate. O mulţumire specială a fost adresată surorilor baziliene şi de către Episcopul eparhial, în mod particular comunităţii din Cluj-Napoca, pentru viaţa lor de rugăciune, pentru apostolatul lor, păstrând idealul vieţii în dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, toate izvorâte dintr-o credinţă vie şi puternică.

Biroul de Presă

 

Comenteaza