SUPLIMENT Comemorarea la Cluj-Napoca a Cardinalului Alexandru Todea

SUPLIMENT Comemorarea la Cluj-Napoca a Cardinalului Alexandru Todea
În seara de luni, 18 iunie a.c., la Cluj-Napoca a fost comemorat cel de-al doilea Cardinal al neamului românesc, Alexandru Todea, la împlinirea celor 100 de ani de la naşterea sa.

Evenimentul cultural de înaltă ţinută spirituală, organizat prin colaborarea dintre Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" şi asociaţii ale Eparhiei de Cluj-Gherla, ASTRU şi AGRU, se înscrie în seria amplului program comemorativ desfăşurat până acum la Reghin şi Blaj.

La Sediul Central al Bibliotecii Judeţene au fost prezenţi Preasfinţitul Virgil Bercea, Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu, distinse personalităţi ale vieţii culturale clujene, cadre universitare, scriitori, preoţi, surori din diferite ordine şi congregaţii ale Bisericii, precum şi numeroşi studenţi, tineri şi credincioşi greco-catolici. Moderatorul acestui eveniment a fost dl. Alin Tat, preşedintele AGRU. Prezentările au alternat cu vizionarea unor fragmente din documentarul "Memorialul durerii", realizat de Lucia Hossu-Longin - episodul dedicat Cardinalului Todea, şi cu momente de înălţare spirituală prin cântul de preamărire a lui Dumnezeu oferit de corul "Angeli" al bisericii "Bob", dirijat de prof. Angela David.

În introducere, d-na Sorina Stanca, director al Bibliotecii Judeţene, i-a salutat pe cei prezenţi, arătând dorinţa instituţiei pe care o reprezintă de a promova cât mai mult cartea, inclusiv cea religioasă.

Preasfinţitul Virgil Bercea, care l-a cunoscut foarte bine pe Cardinalul Todea, fiindu-i nepot pe linie maternă, a mulţumit pentru organizarea momentului comemorativ în cinstea "acestei ilustre personalităţi a poporului român şi a Bisericii noastre". Ierarhul de Oradea şi-a reamintit: "Cardinalul era o persoană agreabilă. Îi plăcea să se întâlnească cu oameni simpli şi le asculta toate necazurile. Ştia să se întreţină cu oamenii de cultură şi avea un discurs coerent, plăcut şi de înaltă ţinută intelectuală. Se ruga mult şi cu tărie, (...) îşi pregătea predicile şi fascina mulţimea atunci când vorbea. A avut o ţinută de senator roman, parcă era tăiat în piatră; era un om liber, întruchiparea libertăţii. Iubea poporul român fără rezerve şi s-a luptat pentru demnitatea lui. Iubea Blajul ca pe un altar sfânt şi iubea Roma cu aceeaşi tărie. (...) A fost grandios Cardinalul nostru şi a fost respectat, apreciat şi foarte iubit de către Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea" - a remarcat Preasfinţia Sa.

O sugestivă mărturie a făcut, în continuare, Preasfinţitul Florentin, care a specificat faptul că această comemorare făcută la Cluj-Napoca "reprezintă pentru noi şi împlinirea unei datorii de suflet din partea Ierarhiei Eparhiei de Cluj-Gherla, care, pentru un timp, l-a avut ca Episcop pe cel ce urma să devină al doilea Cardinal al românilor, Eminenţa Sa Alexandru Todea. De asemenea, Eminenţa Sa a fost unul dintre cei prezenţi în ultimele momente, înainte de trecerea sa la Casa Tatălui Ceresc, la căpătâiul întâiului Purpurat al neamului românesc, Iuliu Hossu, în zilele de 26-28 mai 1970, la spitalul Colentina din Bucureşti. Scria ulterior Cardinalul Todea despre Cardinalul Hossu: «A fost un monument de sfinţenie, luminat de cele şapte daruri ale Spiritului Sfânt, o excepţională personalitate, o adevărată catedrală a cărei cupolă se sprijinea pe trei coloane: una a întregului neam omenesc, alta a Bisericii Una, Sfântă, Catolică şi Apostolică, iar a treia a neamului românesc». Cred că aceste cuvinte, în mare măsură, se pot aplica şi autorului lor, adică Eminenţei Sale Alexandru Todea".

În ultima alocuţiune, dl. prof. Dimitrie Poptămaş, preşedintele Fundaţiei Culturale "Vasile Netea" din Târgu-Mureş, a făcut o incursiune pe itinerariul vieţii şi activităţii Cardinalului Todea.

La finalul programului au fost lansate două volume omagiale dedicate Cardinalului Alexandru Todea, care au fost puse şi la dispoziţia publicului cititor. D-na dr. Dorina Filip a prezentat albumul "Alexandru Cardinal Todea - 100", coordonat de Preasfinţitul Virgil Bercea şi editat de Editura Primus din Oradea, conţinând o bogată colecţie de imagini din viaţa celui omagiat. Pr. Silviu Hodiş, directorul Editurii Galaxia Gutenberg, editor al volumului "Cardinalul Todea - Omagiu. Centenarul naşterii", a afirmat că "este o cinste să poţi să vorbeşti despre un mărturisitor al credinţei, care pentru noi reprezintă izvor mereu viu de curaj şi de încredere". Cartea prezentată cuprinde mai multe mărturii ale unor personalităţi care l-au cunoscut pe Cardinalul Todea şi care au fost marcate de exemplul şi tăria credinţei sale.

(Biroul de Presă)

 

Comenteaza