SUPLIMENT CUVÂNT ŞI SPIRIT: Seară ecumenică de rugăciune
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Ian 2012, 15:55
- Cultură
- Ascultă știrea

În cadrul Octavei de rugăciune pentru unitatea creştinilor, celebrată de întreaga lume creştină în perioada 18-25 ianuarie, la nivel eparhial s-a organizat, miercuri, 18 ianuarie a.c., în Capela „Sf. Iosif" din Piaţa Cipariu, o Seară ecumenică de rugăciune, la care au fost invitaţi reprezentanţii principalelor culte şi confesiuni creştine din Cluj-Napoca.
Programul, coordonat de pr. consilier Daniel Avram, a început cu celebrarea slujbei Vecerniei, după care au urmat cuvântările şi meditaţiile reprezentanţilor cultelor invitate, întâlnirea fiind un adevărat izvor de bucurie care a ilustrat câte avem, de fapt, în comun.
Au fost prezenţi în jur de 200 de credincioşi, între care persoane consacrate din Ordinele Sf. Vasile cel Mare, Congregaţia Maicii Domnului, Sf. Iosif al Apariţiei, Societatea lui Isus, numeroşi preoţi, cu toţii cu sufletele deschise, cu dorinţa de a cunoaşte şi a împărtăşi din experienţa celorlalte Biserici, dar şi aceeaşi credinţă creştină exprimată în limbajul universal al iubirii.
Întâlnirea a fost deschisă de către Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, care a salutat reprezentanţii diferitelor confesiuni prezente, adresând o mulţumire deosebită Preasfinţitului Vasile Someşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, care a venit cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Mitropolit Andrei Andreicuţ. Prezenţa Preasfinţiei Sale Vasile la aceste momente a fost salutată cu multă căldură şi de către credincioşi. În alocuţiunile rostite, cei doi Arhierei şi-au exprimat nădejdea ca momentele de mărturisire comună a Bisericilor Ortodoxă şi Greco-Catolică să se înmulţească, pentru ca, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, să primim darul unităţii în credinţă.
Redăm, în continuare, câteva idei exprimate de reprezentanţii Bisericilor prezente la Seara ecumenică de rugăciune.
Astfel, Preasfinţitul Vasile a arătat că, „deşi ne rugăm în mod diferit, cu toţii suntem chemaţi la a împărtăşi aceeaşi slavă dumnezeiască. Cu toţii parcurgem drumul spre transformarea noastră din stricăciune la nestricăciune, de la moarte la viaţă. În această trecere, avem chemarea să-L mărturisim pe Hristos aşa cum El ni se descoperă. Putem face aceasta sporind smerenia şi ascultarea noastră şi pătrunşi de dăruirea Maicii Domnului şi de exemplul oferit de sfinţii Bisericii".
Pr. Takó István, reprezentant al Bisericii Romano-Catolice, a vorbit despre vocaţia Bisericii la înnoire, care necesită şi o convertire a inimii, rugăciunea în comun şi formarea ecumenică a preoţilor, a pastorilor şi a credincioşilor. Tot din Biserica Romano-Catolică, confratele piarist Gheorghe Fodor a rememorat, în cuvântul său, semnele concrete ale ecumenismului, evocând câteva mari personalităţi ale Bisericii.
Dl. consilier Gyenge János, reprezentant al Bisericii Reformate, s-a referit la momentele agitate pe care le trăim şi în care Biserica are rolul de a aduce pacea şi a întări credinţa în societate.
Pr. Mezei Csaba, delegat din partea Bisericii Unitariene, a vorbit despre importanţa slujirii, pornind de la faptul că Fiul Omului a venit să slujească.
Pastorul penticostal Nicu Cristea a vorbit despre necesitatea rugăciunii, oferind exemplul lui Solomon din Cartea Cronicilor, când Dumnezeu îi promite că va asculta rugăciunile aduse în locaşul său.
Reprezentând Biserica Baptistă, pastorul Liviu Raica a rostit un cuvânt plin de optimism, în care a oferit exemple de credinţă din diferite tradiţii creştine.
Prezbiterul Valentin Tartamuş, de la Biserica Apostolică „Râul Vieţii", a încheiat seria meditaţiilor, subliniind aspectul biruinţei, „pe care nu o putem avea prin iscusinţa noastră: Isus Hristos este învingătorul, El este cel care a nimicit lucrarea răului şi a învins puterea morţii, iar biruinţa Lui este şi biruinţa noastră prin credinţa în Înviere".
După ce a mulţumit invitaţilor şi credincioşilor prezenţi, Preasfinţia Sa Florentin, pornind de la citatul propus pentru prima zi a Octavei: „Fiul Omului a venit pentru a sluji", a meditat asupra slujirii -„slujirea totală, nu pentru un beneficiu material, ci slujirea până la ultima picătură de sânge. Iubirea adevărată, iubirea care eliberează este slujirea acceptată. Un model desăvârşit de slujire este Preasfânta Fecioară Maria, care ne oferă exemplul iubirii adevărate, ce conduce la slujirea liberă, smerită, în ascultare, prin oferta totală a vieţii, a trupului, a sufletului lui Dumnezeu".
La final s-a dat salutul păcii, moment după care copii din parohia Andrei Mureşanu au oferit flori albe invitaţilor şi credincioşilor, ca semn al speranţei şi înfrăţirii, dar şi o ilustrare a pogorârii de haruri asupra celor care se roagă împreună: „Că unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor" (cf. Mt 18,20).
Biroul de Presă