SUPLIMENT Hramul mănăstirii “Sfânta Macrina” a surorilor baziliene

SUPLIMENT Hramul mănăstirii “Sfânta Macrina” a surorilor baziliene
Surorile Ordinului “Sfântului Vasile cel Mare” (OSBM) – Provincia “Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria” au sărbătorit şi în acest an hramul Mănăstirii “Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca.

Pomenirea Sfintei Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare - Arhiepiscopul din Cezareea Capadociei, este fixată în calendarul liturgic în 19 iulie, surorile alegând să serbeze hramul mănăstirii în duminica anterioară acestei date. Astfel, în dimineaţa zilei de 17 iulie, Sfânta Liturghie, celebrată de Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, s-a desfăşurat în biserica mănăstirii, în prezenţa surorilor baziliene sosite din cele trei eparhii în care îşi desfăşoară apostolatul - Eparhia de Cluj-Gherla, de Maramureş şi de Lugoj, a mai multor oaspeţi şi a comunităţii greco-catolice reunită în jurul acestui focar de spiritualitate bizantină din cartierul clujean Gheorgheni, între care şi membri ai Ordinului Terţiar Bazilian. La invitaţia Maicii Valentina, Superioara OSBM, au participat la acest moment festiv Maica Paula, Superioara Congregaţiei Maicii Domnului (CMD), însoţită de surori CMD, călugări bazilieni, între care pr. Laurean Daboc şi pr. Grigore Arieşan, părinţi iezuiţi de la Centrul "Manresa", alţi preoţi din eparhie.

În cadrul predicii, Ierarhul de Cluj-Gherla a subliniat rolul important pe care îl are în societate comunitatea bisericească, dar şi comunitatea familiei: "(...) soţii care se încurajează unul pe celălalt în a trăi creştineşte şi a oferi un exemplu creştinesc, soţii care, având şi misiunea de părinţi, îşi cresc copiii în sensul libertăţii de a-L alege pe Dumnezeu".

Alături de familie a fost dat şi exemplul comunităţii de persoane consacrate, "persoanele care au ales conştient drumul urmării lui Hristos, urmând cele trei voturi: ale sărăciei, castităţii şi ascultării; în mod particular, surorile baziliene, care au ales să urmeze doctrina Sfântului Vasile cel Mare şi modelul Sfintei Macrina".

Preasfinţia Sa Florentin a subliniat, în continuare: "Această zi este o ocazie pentru a mulţumi surorilor baziliene pentru aportul deosebit pe care îl au în pastoraţia Eparhiei de Cluj-Gherla în diferitele locuri de apostolat, începând cu Grădiniţa «Sfânta Ana» din Cluj, unde copiii din cele cinci grupe sunt educaţi creştineşte, învăţând noţiunile necesare pentru gradul lor de cultură, formarea lor constând în educaţia umană completată de educaţia spirituală, prin rugăciune, cu participarea - cel puţin o dată pe săptămână - la Sfânta Liturghie. Le mulţumim cuvioaselor surori pentru acest frumos apostolat, care sperăm să aducă rod în viitor, ca şi în prezent. Surorile au şi un apostolat misionar în diferite parohii în care ele fac cateheză, pregătind copiii pentru Prima Sfântă Împărtăşanie. Le putem întâlni şi în domeniul medical, la Policlinica «Sfânta Familie» din Cluj, precum şi în domeniul învăţământului, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică. Le mulţumim, totodată, pentru colaborarea şi împreună-rugăciunea din cadrul marilor evenimente ale Bisericii, pentru participarea lor la acţiunile importante şi ajutorul pe care îl acordă în diferite împrejurări Bisericii noastre. Mulţumim şi părintelui capelan Marius Furtună, care a ajutat surorile în drumul lor spiritual, precum şi Ordinului Terţiar Bazilian, care aduce şi o latură practică a trăirii consacrării în Biserică. Ne rugăm în această zi pentru cuvioasele surori, pentru ca ele să poată oferi, după cuvântul Sf. Apostol Pavel, trupurile lor, «ca o jertfă spirituală bine-plăcută lui Dumnezeu»".

După celebrarea liturgică, părintele capelan Marius Furtună a luat cuvântul, mulţumind credincioşilor "care sunt alături de surori în rugăciune şi în exerciţiul lor de credinţă şi de mărturie, de propovăduire a lui Hristos în acest cartier al oraşului Cluj". În acelaşi timp, a urat comunităţii surorilor baziliene, la ceas de sărbătoare, "sfinţenie, sfinţenie, sfinţenie!".

Preasfinţia Sa Florentin a încheiat printr-un îndemn, reamintind una dintre temele de meditaţie ale zilei: "Viaţa spirituală este o luptă, iar câmpul de luptă este sufletul nostru. Avem exemplul sfinţilor care au învins în această luptă, ei fiind oameni ca şi noi. Să urmăm exemplul acestor sfinţi - în mod particular, în această zi, exemplul Sfintei Macrina". Mulţumind cuvioaselor surori, părintelui capelan şi credincioşilor, Preasfinţia Sa Florentin i-a invitat pe cei prezenţi să cânte "La mulţi ani!" comunităţii surorilor baziliene, "ca să aibă mulţi ani sfinţi şi binecuvântaţi de Domnul".

(Biroul de Presă)

 

Comenteaza