SUPLIMENT O Catedrală-monument pentru unul dintre cele mai mari lagăre sovietice
- Scris de Ziua de Cluj
- 06 Aug 2012, 23:15
- Cultură
- Ascultă știrea

Catedrala va fi consacrată în ziua de 9 septembrie. Karaganda a fost ridicată la rangul de dieceză în 1999. Are aproximativ 40.000 de catolici, slujiţi de numai zece preoţi. Dieceza este păstorită de Episcopul Janusz Kaleta, în vârstă de 47 de ani, născut în Polonia.
Într-o scrisoare pastorală din luna aprilie, Episcopii din Kazahstan au scris despre istoria catedralei şi a diecezei, explicând că, în perioada sovietică, oraşul Karaganda şi regiunea înconjurătoare „au devenit, în mod cu totul nefericit, cunoscute ca locul de represiune şi surghiun pentru orice persoane, aparţinând oricărei naţionalităţi, oricărui grup etnic sau cult religios, care au îndrăznit să atace materialismul ateist". Lagărul de concentrare din Karaganda acoperea o arie cât Franţa şi a constituit „unul dintre cele mai mari, mai importante şi mai rău-famate dintre toate lagărele de concentrare sovietice din timpul dictaturii lui Stalin. (...) Este îndreptăţit să spunem că pământul Kazahstanului nu a mai fost în altă parte atât de puternic udat de sângele şi lacrimile numeroaselor victime nevinovate ale represiunii comuniste", au adăugat Episcopii.
Primul Episcop catolic de Karaganda, John-Paul Lenga, a dorit să construiască o nouă catedrală pentru a fi „un epitaf în memoria tuturor victimelor din lagăr şi un loc de rugăciune şi ispăşire pentru nenumăratele crime comise de un regim totalitar şi ateu în Karaganda şi în Kazahstan împotriva lui Isus Hristos şi împotriva demnităţii umane. Pe lângă aceasta, s-a dorit ca noua catedrală să fie o mărturisire vizibilă a credinţei catolice şi un instrument de evanghelizare, cu accent pe «evanghelizarea prin piatră, prin frumuseţe şi prin cultură»", au subliniat Episcopii. Catedrala este dedicată Fecioarei de la Fatima, deoarece acolo Preasfânta Fecioară Maria a cerut rugăciuni pentru convertirea Rusiei. Populaţia Kazahstanului este în majoritate musulmană, existând însă şi o foarte numeroasă comunitate ortodoxă rusă.
(catholica.ro)