Tablouri ale pictorului Adrian Ghenie, licitate la New York

Tablouri ale pictorului Adrian Ghenie, licitate la New York
O nouă lucrare a pictorului Adrian Ghenie va fi pusă în vânzare, în luna mai, la casa de licitații Sotheby’s din New York, fiind estimată la cel puțin 1 milion de dolari. Tot la New York, casa Christie’s va licita o altă lucrare a lui Ghenie, pornind de la un preț minim de 500.000 dolari.

Lucrarea "The second presentation room" măsoară 2x2,3 mi, fiind realizată în 2011, și reprezintă o reinterpretare a unei instalații a artistului rus constructivist El Lissitzky. Acesta a amenajat în anii '20 un "cabinet abstract" la Muzeul Sprengel din Hanovra, respectiv o cameră în care erau expuse mai multe lucrări abstracte, printre care și opere ale lui Piet Mondrian. Ghenie a recompus în manieră proprie această instalație în "A doua cameră de prezentare", artistul având deja o tradiție de a reinterpreta în picturile sale lucrări ale unor creatori celebri.

Cea de a doua lucrare a artistului este intitulată "Peisaj din Nevada" (Nevada Landscape) şi este realizată în 2009, an în care Ghenie a avut prima sa expoziție de importanță majoră la Muzeul de Artă Contemporană din București. Lucrarea este un peisaj abstract, o reflectare a memoriei afective personale, și definește în mod elocvent stilul artistului.

În martie, trei lucrări semnate de pictorul român s-au vândut pentru suma de 5,4 milioane de lire sterline. Născut în 1977, în Baia Mare, Ghenie a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj şi s-a tot împărţit între acest oraş şi Berlin până în 2013, când a ales în cele din urmă capitala germană.

Artistul român a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă în ultimii ani. În 2014, tânărul artist a reprezentat una dintre surprizele unei licitaţii organizate de casa Sotheby's, la Londra, lucrarea sa "The Fake Rothko" fiind adjudecată pentru 1.778.422 de euro (1.426.500 de lire sterline), sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialişti.

Suma pentru care a fost adjudecată lucrarea "The Fake Rothko" era la momentul respectiv de şase ori mai mare decât cel mai ridicat preţ plătit anterior pentru un tablou al artistului Adrian Ghenie la o licitaţie. Lucrarea a fost pusă în vânzare de un colecţionar american şi adjudecată de un investitor asiatic.

Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Conform news.artnet.com, Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care şi Centrul "Georges Pompidou". Printre fanii artistului s-ar număra magnatul francez François Pinault, şeful grupului de lux Kering, care are ca subsidiare Alexander McQueen, Balenciaga şi Gucci.

Comenteaza