Tablouri scoase la licitaţie cu sute de euro la un hotel din Cluj; Paszkany a cumpărat cel mai scump tablou FOTO

Tablouri scoase la licitaţie cu sute de euro la un hotel din Cluj; Paszkany a cumpărat cel mai scump tablou FOTO
Mai multe tablouri ale unor artişti clujeni şi nu numai au fost licitate în această seară cu sume între 150 şi 1.000 de euro, în cadrul unei gale caritabile.

Banii rezultaţi în urma evenimentului, organizat de asociaţia culturală ArtAct, vor fi donaţi secţiei de oncopediatrie a Instittului Oncologic din Cluj. Cea mai mare sumă a fost oferită pentru un tablou de Şerban Savu, „Epava", pentru care s-a licitat suma de 1.000 de euro, avansată de omul de afaceri Arpad Paszkany.

De altfel, licitaţia a avut loc chiar la sediul hotelului pe care acesta îl deţine, Granata, din cartierul Zorilor. Şi prietena omului de afaceri, Anamaria Feher, a cumpărat un tablou, după ce a licitat cu suma de 600 de euro, lucrarea „Viaţa în Beijing no. 10", a artistului grec Dionisis Christofilogiannis.

Tot la o sumă mare a fost licitată şi lucrarea „Strada Fericirii 1", a lui Radu Solovăstru, rectorul Universităţii de Arte şi Design din Cluj. Tabloul a fost vândut către Alexadru Rusu, pentru 800 de euro. „În primul rând mi s-a părut firesc ca în calitate de artist plastic, dar şi ca reprezentant la cel mai înalt nivel al instituţiei de învăţământ superior din acest domeniu din Cluj, să nu mă retrag dintr-un moment ca acesta. Am fost impresionat totodată şi de beneficiarii în contul cărora intră rodul muncii noastre", a spus Solovăstru pentru ziuadecj.ro.

Alte tablouri licitate au fost achitate cu sume între 100 şi 400 de euro. Fiecare dintre acestea a avut afişat un preţ estimativ şi un preţ de pornire situat la jumătate din preţul de estimare. „Am ales tabloul din două motive - a fost lucrul care mi-a atras privirea când am intrat în sală iar în al doilea rând pentru că reprezintă un simbol legat de actul de caritate, dar şi de perioada în care suntem, a sărbătorilor", a precizat Monica Vuşcan, care a licitat lucrarea lui Dan Beudean, „Sfântul", cu 175 de euro.

Preşedintele ArtAct, Marius Palade Agârbiceanu, a precizat că intenţionează să organizeze acest eveniment în fiecare an. „Este important să ajutăm semenii de lângă noi, este un lucru trist că facem acest lucru doar în perioada sărbătorilor. Ar trebui să fim preocupaţi tot timpul de asta", a precizat Agârbiceanu.

În cadrul galei au fost oferite şi premiile Granata, artiştilor Tamas Todor, Alexandra-Ioana Şerban, Beleny Szabolcz şi Radu Băieş (foto 3).

 

Comenteaza