Teatrul Maghiar începe anul cu o premieră "work in progress" cu haine second-hand

Teatrul Maghiar începe anul cu o premieră
Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca începe anul cu o anatomie a provincialismului, o premieră "work in progress". Mai mult, costumele sunt făcute din haine second-hand.

Intitulată "Vizita bătrânei doamne", prima reprezentaţie a piesei scrisă de Freidrich Dürrenmatt va fi organizată ca un "work in progress" din cauza faptului că regizorul Gábor Tompa a trebuit să facă schimbări de ultim moment în distribuție, au explicat reprezentanţii instituţiei. Astfel, rolul lui Alfred Ill a fost preluat de Attila Orbán, iar cel al profesorului, care era jucat în distribuția iniţială de Attila Orbán, va fi interpretat de Gábor Viola.

În plus, întrucât locuitorii orășelului Güllen, locul în care se desfăşoară acţiunea spectacolului, reprezintă o „societate second hand", costumele sunt şi ele realizate din haine second-hand. Dramaturgul András Visky a subliniat că mizeria din oraş nu are cauze financiare, ci constă în lipsa acută de solidaritate. Scenografia a fost realizată de Carmencita Brojboiu, care a precizat că universul piesei se află într-un contrast interesant cu decorului metaforic realizat de Helmut Stürmer,. 

De partea coregrafică s-a ocupat Johanna Bodor. Ea a mărturisit că a venit la Cluj fără a avea idei preconcepute în ceea ce priveşte textul şi spectacolul, iar în primele zece zile de repetiţii s-a mulţumit doar să observe, începând să construiască mişcările doar după ce a reușit să simtă mediul, spațiul şi muzica.

Materialul sonor al spectacolului a fost conceput de compozitoul Vasile Şirli, care l-a caracerizat drept "un amestec special de melodii, zgomote şi gânduri muzicale".

Piesa va fi adusă în atenţa publicului în data de 7 ianuarie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrulu Maghiar. Din Distribuţie fac parte Magda Stief (în rolul principal), József Biró, Melinda Kántor, Loránd Farkas, Rita Sigmond, Áron Dimény, Alpár Fogarasi, Szabolcs Balla, Csaba Marosán, Attila Orbán, Gizella Kicsid, Balázs Bodolai, Éva Imre, Zsolt Bogdán, Ervin Szűcs, Loránd Váta, Gábor Viola, Sándor Keresztes, Levente Molnár, Róbert Laczkó Vass, András Buzási, Ferenc Sinkó, Réka Csutak, Júlia Laczó, Áron Dimény, Zsolt Vatány, Csilla Albert şi Andrea Vindis.

Comenteaza