Teatrul Maghiar, pe trei continente într-un an

Teatrul Maghiar, pe trei continente într-un an
Teatrul Maghiar din Cluj va ajunge în curând în fosta Iugoslavie, iar anul viitor în Rusia şi Columbia, după ce anul acesta a efectuat un turneu în Coreea de Sud.

Faima Teatrului Maghiar de Stat din Cluj continuă să se răspândească în lume. Trupa instituţiei, considerată unanim cea mai performantă din ţară, va participa anul acesta la Festivaluri sau turnee în Belgrad, Sarajevo şi Bucureşti, iar în prima parte a anului viitor la Moscova şi Bogota, în Columbia. Asta după ce teatrul a participat în 2009 la prestigiosul Festival de la Avignon, apoi la Festivalul Shakespeare din Polonia, iar anul acesta a ajuns în Coreea de Sud.

„Totul este foarte gândit din partea noastră. Nu facem spectacole pentru piaţă, ci aceste spectacole (care ajung în festivaluri - n.red.) ne reprezintă. Există o anumită piaţă culturală care este interesată de noi, însă este foarte important ca spectacolele să ne reprezinte. Producţiile au consistenţă, din punct de vedere artistic, al ideilor contemporane pe care le vehiculăm şi al dialogului cultural pe care îl propunem", a precizat Andras Visky, directorul adjunct artistic al Teatrului Maghiar de Stat Cluj (TMSC). Instituţia va fi prezentă în luna septembrie la Belgrad, cu spectacolul „Strigăte şi şoapte", după filmul lui Ingmar Bergman, în regia Andrei Şerban, după care în octombrie va ajunge la Sarajevo, la festivalul „Mess", unde va prezenta spectacolul „Leonce şi Lena", Georg Buchner, regia Tompa Gabor. La sfârşitul lui octombrie şi în noiembrie TMSC va fi prezent la Festivalul Naţional de Teatru din Bucureşti.

Participările la festivaluri nu se opresc aici, trupa Teatrului Maghiar fiind invitată în februarie 2012 la Moscova, cu spectacolul „Trei surori", de A.P. Cehov, regia Tompa Gabor, care va fi prezentat de două ori în cadrul festivalului Uniunii Teatrelor din Europa. În aprilie 2011 instituţia va participa la festivalul de teatru ibero-american din Bogota, unde a mai fost prezent şi în urmă cu câţiva ani cu spectacolul „Cumnata lui Pantagruel". În 2009 instituţia a participat la celebrul Festival de la Avignon, cu „Născut pentru niciodată", de Andras Visky, regia Tompa Gabor, iar ulterior la Festivalul Shakespeare de la Gdansk, Polonia, cu spectacolul „Richard al III-lea", de William Shakespeare, regizat de acelaşi Tompa Gabor. „În momentul când teatrul face parte din mişcarea culturală europeană în mod organic, firesc, foarte multe discuţii se nasc de aici. Săptămânal ne vizitează oameni de teatru, de la festivaluri de multe feluri. Recent am prezidat un festival de teatru alternativ, nou - Infant, în Novi Sad, unde au fost trupe din Japonia, Germania, Franţa. Cu toate participările la acest manifestări este pusă în practică o diplomaţie culturală care are un rol foarte important", a subliniat reprezentantul Teatrului Maghiar clujean. O altă deplasare a instituţiei a vizat anul acesta Coreea de Sud, cu „Richard al III-lea", care s-a bucurat de un real succes, trupa de actori fiind invitată din nou în ţara respectivă.

La baza participărilor la festivaluri şi a turneelor întreprinse de instituţie se află o conlucrare de mai mulţi factori, susţine reprezentantului TMSC. „Există o intersecţie de mai mulţi factori. Faptul că Teatrul Maghiar este membru al Uniunii Teatrelor Europene face ca informaţiile legate de instituţia noastră să apară nu doar la teatrele membre ci la toate festivalurile apropiate Uniunii. Apoi este Festivalul Interferenţe, unde invităm specialişti de pretutindeni, care vin şi au ocazia să vadă 3-4 spectacole de ale noastre. Totodată organizăm cam de două ori pe an <show-case-uri> la care sunt prezentate 4-5-6 spectacole de referinţă şi la care invităm specialişti, critici. Nu este de neglijat nici faptul că înregistrăm toate spectacolele noastre, deoarece dorim să le arhivăm, DVD-urile cu aceste spectacole sunt ofertate, iar aceste festivaluri pot opta pentru diferite spectacole" a explicat Visky.

 

 

 

Comenteaza