Teatrul Maghiar, sub lupa cremei teatrului mondial, la Avignon

Teatrul Maghiar, sub lupa cremei teatrului mondial, la Avignon
Un spectacol regizat de directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Tompa Gabor, a fost prezentat de peste 20 de ori la cel mai important festival de teatru din Europa.

Numeroase personalităţi din domeniul teatral de la nivel internaţional au urmărit spectacolul de dans contemporan "Ruins true/Ruines vrai refuge", coproducţie a Teatrului Maghiar şi a Centrului de Artă Urbană Sushi din San Diego, regizat de Tompa Gabor, la secţiunea "Off" a prestigiosului Festival Internaţional de Teatru de la Avignon, unde a fost prezentat de 21 de ori în intervalul 8-29 iulie.

"A fost o experienţă nouă pentru mine, fiind vorba de dans inspirat de operele lui Samuel Beckett. Şi pentru Théâtre des Halles, unde s-a jucat spectacolul, a fost o experienţă nouă, căci nu a mai fost prezentat acolo un spectacol de dans, acesta fiind unul din cele cinci teatre permanente din Avignon, care funcţionează tot anul. La ediţia din 2011 a festivalului au fost circa 1.200 de spectacole. Noi am avut mai puţini spectatori decât acum doi ani (cu «Născut pentru niciodată» - n. red.); dintr-o sală de 180 de spectatori media a fost cam de 60 de spectatori per spectacol, în contextul în care a fost prezentat de 21 de ori. Spectacolul a fost primit foarte bine de către oameni de specialitate, directori de festivaluri, personalităţi din mediul teatral, George Banu, Patrice Pavis, Josef Nadj, Simon McBurney, redactorul-şef al publicaţiei Alternatives théâtrales, reprezentanţi ai unor festivaluri din Franţa, Leipzig, Bruxelles, Luxemburg", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, regizorul Tompa Gabor, director al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Simon McBurney, artistul asociat al Festivalului Internaţional de Teatru de la Avignon din 2012; a primit, la solicitarea sa, din partea lui Tompa Gabor, două casete cu spectacolele "Strigăte şi şoapte" şi "Leonce şi Lena" ale Teatrului Maghiar, urmând ca omul de teatru englez să sosească la Cluj pentru a vedea live câteva dintre montările instituţiei cu potenţial de a fi chemate la Avignon, conform directorului TMSC.

În privinţa spectacolului "Ruins True", Tompa a explicat că acesta a fost invitat pentru anul viitor în Franţa, la Nancy şi Marseille, dar nu ştie care va fi viitorul reprezentaţiei, având în vedere angajamentele protagoniştilor. "Actorii din spectacol sunt americani, iar ei nu sunt obişnuiţi să joace un spectacol de atât de multe ori. Totodată, au şi alte proiecte. Suntem invitaţi cu acest spectacol şi în SUA, la Los Angeles şi Irvine, în decembrie, respectiv în februarie anul viitor, iar ce va fi după aceea vom vedea", a explicat Tompa. El a specificat că faţă de forma în care a fost prezentat în 2010, în cadrul Festivalului Interferenţe de la Cluj, spectacolul a suferit unele modificări, fiind pretabil la acest lucru. Textul care se aude în reprezentaţie a fost interpretat în franceză de actorul Paul Camus, înregistrarea fiind realizată prin Skype şi mărind muzicalitatea textului, a specificat directorul TMSC. Spectacolul de dans contemporan "Ruins True", inspirat din operele dramaturgului Samuel Beckett, a fost regizat de Tompa Gabor, fiind realizat în colaborare cu creatorii Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith, Shahrokh Yadegari. Coproducţia Teatrului Maghiar din Cluj şi a Centrului de Artă Urbană Sushi din San Diego îi are ca protagonişti pe dansatorii de renume mondial Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith. În spectacol joacă şi copilul Kristóf Dimény.

Cel mai însemnat festival de teatru european

Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon este considerat cel mai important eveniment de profil din Europa. Înfiinţat în 1947 de către Jean Vilar, festivalul are din 1968 şi o secţiune alternativă, "Off", care a căpătat o amploare deosebită în timp. În cadrul acestei secţiuni a fost prezentat anul acesta şi spectacolul regizat de Tompa Gabor. TMS Cluj a fost prezent şi în 2009 la această secţiune a festivalului, cu spectacolul "Născut pentru niciodată/Naître a jamais", de Andras Visky, regia Tompa Gabor, montare care s-a bucurat de apreciere.

 

 

Comenteaza