Tendinţe: librăriile clujene, transformate în spaţii de citit

Tendinţe: librăriile clujene, transformate în spaţii de citit
Conceptul de librărie cu ceainărie, cafenea sau doar canapele ori măsuţe pentru citit este tot mai prezent în cadrul librăriilor clujene.

Librăria este mai mult decât un magazin de cărţi. Cititorului îi este permis să răsfoiască în voie paginile ultimelor noutăţi editoriale, iar un roman sau o nuvelă poate fi lecturată şi la un ceai, o cafea sau, pur şi simplu, în vecinătatea altor cărţi. Acestea sunt câteva dintre principiile promovate şi la Cluj de tot mai multe librării, care oferă un spaţiu conex pentru lectură, fie că este vorba de o ceainărie, cafenea sau doar câteva canapele.

"O librărie renunţă la aspectul pur comercial, de magazin de carte, aşa cum este el moştenit din perioada comunistă, şi se transformă într-un spaţiu de cultură, dar şi de petrecere a timpului liber. Dotarea librăriei cu fotolii, mese şi scaune, canapea de mari dimensiuni a devenit absolut necesară. Un client poate să vină în librărie şi să citească o carte fără a fi stânjenit şi fără să i se ceară să o plătească. Însă posibilitatea de a sta jos şi a răsfoi diverse cărţi creează confort şi duce la un soi de «relaxare» în gestul de a alege cartea potrivită. Astfel, accentul se pune nu pe vânzarea cărţii sau nu doar pe vânzarea cărţii, ci şi pe alegerea cărţii potrivite, zăbovirea printre cărţi şi posibilitarea consultării, alegerii lor fără a fi presat de timp sau de librar", explică Valentin Derevlean, coordonatorul librăriei Book Corner de pe Bulevardul Erorilor.

Inaugurată acum aproximativ un an, librăria, operată de grupul Librarium, dispune de mai multe canapele amplasate la nivelul superior şi a deschis recent şi o cafenea la etaj, unde clienţii pot răsfoi o carte, dar şi să savureze în acelaşi timp un ceai sau o cafea. Conceptul de librărie cu cafenea sau ceainărie a fost adus în România de lanţul de librării Cărtureşti, în contextul în care în ţări ca Ungaria existau mai multe librării care-l utilizau. Reţeaua de librării a fost inaugurată în anul 2000, iar din 2007 este prezentă şi în Iulius Mall, din cartierul Gheorgheni. "Ideea din spatele ceainăriei e aceea că o librărie poate fi mai mult decât un magazin din care cumperi cărţi. Că ea poate fi un spaţiu de cultură, în care au loc evenimente sau în care poţi petrece câteva ore plăcute, în compania unui ceai rafinat. Unora, care apreciază asta, le poate oferi atmosfera unei biblioteci bune pentru studiu - avem oameni care citesc, care se documentează, copii care-şi fac temele. Altora le poate oferi pentru o jumătate de oră un loc liniştit de odihnă. Iubitorilor de boardgames le furnizează în fiecare miercuri după-amiază un spaţiu de întâlnire şi interacţiune. Şi tuturor, un loc în care pot răsfoi cărţile sau albumele înainte de-a le cumpăra, pentru a se convinge că sunt ceea ce caută", a explicat Mihai Mateiu, coordonator de relaţii publice şi evenimente al librăriei Cărtureşti Cluj.

Librăria Diverta din Piaţa Unirii (Diverta Universităţii), precum şi cele din mall-urile clujene dispun de un spaţiu cu câteva canapele mari. În cadrul librăriei a funcţionat şi o cafenea, transformată înre timp în spaţiu de lectură, lansări de carte şi expoziţii. "În majoritatea librăriilor am amenajat spaţii pentru lectură, canapele, «cornere», măsuţe, unde clienţii pot răsfoi o carte sau un album de artă. De exemplu, cineva este interesat de Van Gogh. Oferta este mare, de la ediţiile unor edituri străine la ediţii preluate de edituri din România. Atunci trebuie să vezi ce album alegi, care dintre ele reprezintă ceea ce cauţi", a explicat Flaviu Pastor, director de marketing şi comunicare al lanţului de librării Diverta. Conform acestuia, conceptul de librărie cu spaţiu conex, destinat lecturii a apărut ca "o nevoie a consumatorilor".

Tradiţie în SUA şi Europa

"Am întâlnit prima dată aşa ceva la Chicago, în 1998, apoi am văzut şi în Germania, la Munster (considerată capitala culturală a regiunii Westfalia - n. red.) şi în alte locuri, însemnând banchete pe care puteai consulta ore în şir cărţi, fără ca librarul să se uite urât la tine. Această atitudine a librăriilor de la noi este un pas înainte. Ele nu au intenţia de a se substitui bibliotecilor, ci de a oferi o atmosferă confortabilă, în care poţi consulta cărţile disponibile. Cu tăierile acestea de salarii, sau cumperi cartea de pe lista de priorităţi şi o lună eşti pe «secetă» sau n-ai ce face şi mergi, consulţi, uneori chiar conspectezi pe un caiet", precizează Ovidiu Pecican, membru în consiliul de conducere al filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. "Conceptul de librărie care să ofere clienţilor şi un spaţiu utilizabil ca ceainărie sau cafenea e ceva mai nou în România, deşi în majoritatea ţărilor europene el exista deja de foarte mulţi ani", punctează Valentin Derevlean, de la Book Corner.

 

 

Comenteaza