TIFF 2017. Proiecţii cu nume grele din cinematogragfie, concerte în biserici şi expoziţie cu proteste

TIFF 2017. Proiecţii cu nume grele din cinematogragfie, concerte în biserici şi expoziţie cu proteste
Deschiderea celei de-a 16-a ediții TIFF va avea loc pe 2 iunie, de la ora 20.45, în Piața Unirii, unde va fi proiectat Regele Belgiei/ Kings of the Belgians, în prezența regizoarei și a personajelor pitorești din film, urmat de concertul „Sirenelor de la Marea Neagră’’, formația feminină din film, în frunte cu Nina Nikolina, vedetă a muzicii populare în Bulgaria.

Proiecţii speciale 

Tot în Piața Unirii, pe 9 iunie, publicul îl va întâlni pe legendarul Alain Delon, la proiecția specială Afacerea Pigot/ Pour la peau d'un flic, thriller-ul scris și regizat de el în 1981.

Trei filme ale lui David Lynch vor avea parte de proiecții speciale: celebrul Blue Velvet (1986), controversatul Twin Peaks: Fire Walk With Me, care precede acțiunea serialului cult omonim din anii ′90, și Piesele lipsă/ The Missing Pieces (2014), în care apar asamblate scene din Twin Peaks: Fire Walk With Me, niciodată arătate publicului.

Prezentat pentru prima dată în România, Polina/ Polina, danser sa vie (r. Valerie Muller, Angelin Preljocaj) este adaptarea romanului ilustrat Polina și urmărește evoluția unei tinere dansatoare ruse. Tot prin arta mișcării se naște și povestea din documentarul O tânără de 90 de ani/ Une jeune fille de 90 ans (r.Valeria Bruni Tedeschi, Yann Cordian), în care o femeie de 90 dintr-un azil se îndrăgostește de coregraful care o învață să danseze.

Afterimage (2016), ultimul film al regizorului polonez Andrzej Wajda, va putea fi văzut la TIFF într-o proiecție-tribut. Regizorului iranian Abbas Kiarostami îi vor fi dedicate două proiecții speciale, la un an de la dispariția sa: Du-mă acasă/Take Me Home, ultimul său scurtmetraj, și 76 de minute și 15 secunde cu Abbas Kiarostami, un documentar in memoriam, de Seyfolah Samadian.

De ce bat clopotele, Mitică?, de Lucian Pintilie, va fi readus pe marele ecran în onoarea actriței Tora Vasilescu, distinsă cu Premiul de Excelență. Un alt film în care a jucat actrița, Să mori rănit din dragoste de viață (1983), de Mircea Veroiu, va fi proiectat în prezența echipei. De o proiecție specială se va bucura și versiunea necenzurată cu Suta de lei, a lui Mircea Săucan.

Concerte şi evenimente speciale 

Trei dintre bisericile din Cluj-Napoca vor găzdui evenimente muzicale speciale. Thierry Escaich, desemnat de patru ori Compozitorul anului în Franța, în cadrul competiției Victoires de la Musique, va acompania live, la orga Bisericii Romano-Catolice, Moartea obosită/ Der Müde Tod, capodopera lui Fritz Lang. Josef van Wissem, creatorul coloanei sonore a filmului Only Lovers Left Alive, va concerta la Biserica Evanghelică Luterană, iar una dintre vocile în ascensiune ale folk-ului britanic, Charlie Cunningham, vine în concert la Biserica Reformată Calvină.

Casa de Cultură a Studenților va găzdui câteva dintre cele mai spectaculoase evenimente din program. Christine Ott revine pe 1 iunie pentru două cine-concerte Lotte, mon amour - muzică originală pe animațiile fermecătoare ale lui Lotte Reiniger. Britanicii de la Public Service Broadcasting aduc un show impresionant- un mix de indie, electro și infuzii de pop cu mostre audio din arhivele publice și materiale de propagandă.

Clasicul regizat și interpretat de Buster Keaton, The General (1926), va fi acompaniat live de muzica originală a celor de la Trio Diallèle, la Casa de Cultură a Studenților. Tot la CCS va avea loc proiecția controversatului The New Gipsy King, urmat de un concert Kana Jambe, una dintre formațiile din documentarul produs de Liviu Tipuriță pentru BBC.

Weekend la Castel revine la Bonțida pe 3 și 4 iunie, cu ateliere creative, jocuri și spectacole pentru cei mici în timpul zilei și evenimente speciale pentru cei mari după lăsarea serii. În decorul fantastic al Castelului Banffy vor fi proiectate Roar (r. Noel Marshall, 1981), considerat „cel mai periculos film făcut vreodată", și celebrul Metropolis, al lui Fritz Lang, acompaniat de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger.

La Casa TIFF, vor concerta atât nume autohtone ca Jurjak, Eyedrops, Silent Strike & Muse Quartet și Otherside, cât și invitați străini: Treeoo, formația de jazz care va concerta alături de Paolo Profeti European Collective, sau Sirenele de la Marea Neagră (Bulgaria). Tot aici va avea loc cine-concertul 360° pe Scara Hans Richter, un portret în mișcare al artistului de avangardă pe muzica celor de la CelloFun și vocea Irinei Margareta Nistor, și va fi proiectat documentarul Pata-Cluj, de Istvan Szakats.

Expoziţii

Muzeul de Artă va găzdui, între 4 și 10 iunie, expoziția de fotografie documentară Protest, o scurtă istorie vizuală a protestelor din România ultimilor 10 ani, lansată de Documentaria.ro. În fosta Casă de Modă din Cluj va fi expusă seria de portrete Cosmopolitan Anxieties, realizate de fotograful Cornel Brad în 55 de țări, portrete care conturează un filon comun al vulnerabilităților umane. Expoziția de fotografie „Krzysztof Kieślowski", adusă la TIFF în colaborare cu Institutul Polonez din București, introduce publicului personalitatea și opera marelui regizor.

Festivalului Internațional de Film Transilvania 2017 va avea loc între 2 și 11 iunie, la Cluj-Napoca, și va prezenta 225 de filme din 53 de ţări.

Comenteaza