TIFF va colabora cu un important festival din China

TIFF va colabora cu un important festival din China

Parteneriatul cu Shanghai International Film Festival (SIFF) prevede prezentarea unui ample selecții de filme din cinematografia chineză, dezvoltarea unei platforme de colaborare pentru industria cinematografică din cele două țări și prezența la Cluj a mai multor personalități ale filmului din China.

Bazele parteneriatului s-au pus odată cu prezența reprezentanților TIFF la cea mai recentă ediție a SIFF din vara acestui an. Începând din acest an, TIFF a devenit parte din Belt & Road Film Festival Alliance, platforma dedicată schimburilor interculturale prin intermediul celor mai importante festivaluri de film din lume. Zilele acestea, o delegație SIFF condusă de directorul festivalului, doamna Fu Wenxia, s-a aflat la București pentru a finaliza discuțiile legate de parteneriatul pentru ediția din 2019. Întâlnirea dintre reprezentanții celor două festivaluri s-a desfășurat în spațiul Qreator by IQOS.

TIFF 2019 are deja în pregătire Focus China, secțiune ce va include o amplă selecție de filme din istoria cinematografiei chineze a ultimilor ani, o panoramă a celor mai recente titluri premiate la festivaluri internaționale, o proiecție-surpriză cu un film mut cu acompaniament muzical live, o retrospectivă dedicată unui important regizor chinez, precum și întâlniri profesionale între regizori și producători chinezi și romani. Mai multe detalii despre programul Focus China vor fi anunțate la începutul anului viitor.

„Cinematografia chineză este printre cele mai dinamice din întreaga lume și ne-am gândit că a venit momentul să propunem publicului TIFF un focus cu filme interesante, vechi și noi, majoritatea nedifuzate în Romania până în prezent. Parteneriatul cu Festivalul de film de la Shanghai e unul extrem de important pentru că ne va permite accesul la filme și realizatori importanți din China. Totodată, am constatat alături de oaspeții chinezi că ambele festivaluri sunt foarte asemănătoare din punct de vedere al structurii programului și al inițiativelor destinate perfecționării tinerilor profesioniști de film”, spune Tudor Giurgiu, președinte TIFF.

Programul delegației SIFF în România a inclus și o vizită la studiourile Castel Film și întâlniri cu autoritățile din domeniul cinematografiei.

Comenteaza