Tradiţie de 50 de ani, devenită artă modernă

Tradiţie de 50 de ani, devenită artă modernă
Clujeanul Szekernyes Peter Martin, membru al Asociaţiei Meşterilor Populari, continuă tradiţia inventată de bunicul său acum 50 de ani și realizează tablouri în piele.

Lucrările în piele sunt deosebite şi arată exact ca o operă de artă. Majoritatea sunt realizate pe comandă şi reprezintă unicate în serie mică. La prima vedere, totul pare foarte simplu, însă pentru un tablou de dimensiuni reduse, artistul lucrează câteva ore.

Procedeul este destul de complicat şi este nevoie de multă răbdare şi îndemânare. Basoreliefurile sunt realizate pe piele naturală cu ajutorul unor instrumente de metal şi nu numai. Modelele sunt variate, de la teme religioase, florale sau figurative, până la portrete unicate, realizate chiar şi după o simplă poză. Preţul se stabileşte în funcţie de complexitatea desenului.

Într-o lume în care micii meşteşugari sunt pe cale de dispariţie, tânărul Szekernyes Peter Martin își așteaptă clienții, la fel ca și bunicul lui, în atelierul de pe strada Avram Iancu.

Alături de ceilalţi meşteri populari, Szekernyes Peter Martin larticipă la diverse târguri organizate atât în oraş, cât şi în ţară. Lucrările sale vor putea fi admirate și în expoziţia proprie la de Bastionul Croitorilor din Cluj, începând cu 22 iunie 2015.

 

Comenteaza