Video Foto Tramvaiele pictate din Cluj, fără finanţare în 2018. Artist: "Aici e loc numai de combinaţii şi şmecherii din păcate"

Tramvaiele pictate din Cluj, fără finanţare în 2018. Artist: "Aici e loc numai de combinaţii şi şmecherii din păcate"
| Foto: Arhiva

Al treilea tramvai pictat din Cluj-Napoca a fost pus în circulaţie pe străzile din oraş la început de martie 2018, iar reţelele de socializare s-au umplut cu poze şi mesaje de apreciere din partea cetăţenilor. Proiectul se încheie însă aici.

Asociaţia Launloc a cerut pentru continuarea proiectului “Galerie de artă pe roţi” (tramvaiele colorate) suma de 138.150 de lei de la Primăria Cluj-Napoca în cadrul programului de finanţări nemrabursabile de la bugetul local pentru anul 2018, însă a primit “punctaj insuficient”.

Unul dintre ariştii implicaţi în proiect şi-a vărsat năduful pe reţelele de socializare şi susţine că "aici (în România, n.red.) e loc numai de combinaţii şi şemecherii".

"Comisia de evaluare a finanţărilor culturale a Consiliul Local şi Primăriei Cluj-Napoca a hotărât că proiectul “Galerie de artă pe roţi” nu primeşte finanţare din fondurile culturale ale primăriei în anul 2018. Dacă tramvaiele sunt ale primăriei, oare cine ar trebui să finanţeze acest proiect?.. Sau este vorba doar de susţinere morală şi poze cu tramvaiul??? :))) Mă întreb cu ce alte proiecte culturale se vor “lăuda” anul acesta. În timp ce noi o să ne chinuim să găsim alte forme de finanţare pentru continuarea acestui proiect. Mulţumim pentru susţinere şi încurajare... cu prima ocazie am fugit şi noi din ţară. Aici e loc numai de combinaţii şi şmecherii din păcate", a spus Kero Zen.

 

Cel de-al treilea tramvai pictat din Cluj a fost pictat de Irlo, coleg de breaslă cu artiștii Ocu și Kero care au iniţiat proiectul "Galerie de artă pe roți" şi a fost finanţat prin fondul Jazz in the Park, cu susţinerea municipalităţii.

„Culoarea poate să îmbrace orice suport din mediul urban și să dea un aer optimist. În cazul acesta ajută la conștientizarea folosirii transportului în comun. Propun o scenă în care oamenii dorm împreună și aparent sunt voioși dar lipsește ceva: ochii deschiși. Totuși sunt păziți de entități treze. Îngerii și elfii din capetele tramvaiului deschid și închid coloana compoziției. Gurile lor sunt farurile, ei grăiesc lumina”, explică artistul Irlo, pe numele lui real Laurențiu Alexandrescu. Lucrările au durat trei zile.

Primul tramvai colorat, un simbol al deschiderii orașului față de creativitatea și nevoile tinerilor, a fost realizat în cadrul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. În 2017 a venit rândul celui de-al doilea tramvai colorat. Lucrarea reprezintă un puzzle al societăţii, cu oameni aflaţi pe diferite frecvenţe.

Peste 40 de milioane de lei, bani publici nerambursabili, au cerut 297 de ONG-uri de cultură de la Primăria Cluj-Napoca în 2018. Comisia de analiză şi selecţie a proiectelor a tăiat în carne vie, astfel că suma propuse spre acordare va fi doar de 10,8 milioane lei. Cea mai mare finanţare va merge, ca în fiecare an, către Asociația Festivalul de Film Transilvania - TIFF  şi anume 1.400.000 lei. (din 1.500.000 solicitaţi)

O a doua etapă a programului privind acordarea de finanțări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte și acțiuni culturale desfășurate în 2018 ar urma să aibă loc în luna aprilie.

Comenteaza