Transformarea Someşului continuă în 2016

Transformarea Someşului continuă în 2016
2015 a fost anul în care malurile Someşului au găzduit diverse evenimente pentru comunitate în Cluj-Napoca: concerte, proiecţii de film, expoziţii, ateliere de reciclare, petreceri şi, preţ de câteva luni, clujenii s-au putut relaxa pe băncile unui ponton de lemn instalat lângă Podul Elisabeta.

Până şi municipalitatea a lansat un concurs de idei pentru reamenajarea Someşului, pregătit în asociere cu Ordinul Arhitecţilor din România, însă procedurile ar urma să avanseze abia în cursul acestui an. 

Până la noi veşti, echipa Someş Delivery, cea care a transformat în vara lui 2015 tronsonul cuprins între podurile Horea şi Elisabeta în spaţiu cultural cu dezbateri despre cele mai bune moduri de folosire a malurilor râului, spectacole, ateliere pentru copii şi concerte, a anunţat planurile pentru 2016.

"Am decis să ne concentrăm pe segmentul cuprins între podurile Garibaldi şi Napoca. Ne-am oprit asupra lui atât din dorința unei continuități în raport cu ce am analizat anul trecut, cât și din cauza situației incerte a malului verde de pe Splaiul Independenței, al cărui rol credem că merită evidențiat în continuare. E vorba de un segment extins, dificil din cauza malurilor taluzate și flancate de trafic auto, care presupune relații problematice cu Parcul Central, Cluj Arena, Sala Polivalentă și cartierul Grigorescu. Provocator, așadar.

Îl anunțăm de pe acum pentru aceia dintre voi care vreți să vă implicați, participând la concursul de amenajări temporare și evenimente pe care-l vom lansa, cel mai probabil, în februarie. Vă puteți gândi până atunci, alături de noi, cum v-ați dori să arate partea asta de Someș și de Cluj". (în 2015, arhitecții, urbaniștii, organizatorii de evenimente culturale și toți cei interesați să dea Someșului o nouă perspectivă au fost invitați să trimită propunerile lor de proiecte, iar cele alese de organizatori şi autorităţile locale au primit finanţări cu valoare maximă de 5.000 de lei pentru a putea fi implementate, n. red.)

Amintim că în a doua jumătate a anului trecut, în Cluj-Napoca au avut loc o serie de proteste şi dezbateri pe tema lucrărilor de amenajare a tramei stradale, mai exact extinderea cu o bandă destinată traficului auto a străzii Splaiului Independenţei, lucrări ce ar fi dus la distrugerea spaţiului verde de pe malul Someşului pe segmentul în cauză. Ulterior, primarul Emil Boc a cedat la presiunea societăţii civile şi a renunţat la banda suplimentară.

Someș Delivery este un proiect cultural pe termen lung, care își propune să contribuie la apropierea clujenilor de Someș prin valorizarea potențialului acestuia și evidențierea rolului pe care l-ar putea juca în dezvoltarea orașului. Fiecare ediție va aborda un alt tronson de râu, încercând să găsească, prin concurs, ideile bune de amenajare a acestuia, consultând comunitatea și implicând riveranii, locuitori și instituții, în animarea zonei.

Un proiect de mediu derulat în paralel urmărește igienizarea întregului curs al Someșului Mic. Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca vor primi la finalul fiecărei ediții un raport concluziv, ca suport al efortului lor de transformare a Someșului într-un spațiu al clujenilor.

Citeşte şi Proiectele vizionare Someş navigabil şi monorail, UTOPII: "Ce se întâmplă cu construcţiile din jur? Rămân în aer?"

Comenteaza