Trupul neînsufleţit al actriţei Melania Ursu, depus în foaierul Teatrului Naţional din Cluj. Când va avea loc înmormântarea
- Scris de Ziua de Cluj
- 13 Ian 2016, 11:26
- Cultură
- Ascultă știrea

Înmormântarea Melaniei Ursu va avea loc, joi, 14 ianuarie 2016, la ora 14.00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, iar corpul neînsufleţit al acesteia va fi depus, tot joi, între orele 10.00 şi 13.30, în foierul Teatrului Naţional Cluj-Napoca.
Absolventă a Institului de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București, promoția 1961, clasa regizorului profesor Moni Ghelerter, Melania Ursu a făcut parte dintr-o generație de aur, fiind colegă cu marii artiști Marin Moraru și Gheorghe Dinică.
Cariera și viața ei de după absolvire, s-a confundat mai bine de o jumătate de veac, cu scena și viața Naționalului clujean, pe care a onorat-o cu nu mai puțin de optzeci de roluri. Talentul ei s-a făcut remarcat de la primele apariții
A jucat sub îndrumarea unor regizori importanți ca Ion Olteanu, Alexa Visarion, Mihai Măniuțiu, Victor Ioan Frunză, dar în primul rând fastă i-a fost întâlnirea în anii formării cu regizorul Vlad Mugur, directorul de atunci al Naționalului. Memorabilă a rămas creația ei în Corifeea din "Ifigenia în Aulis".
O altă latură a talentului ei s-a afirmat în cea de pedagog, motiv pentru care o scurtă perioadă a părăsit Clujul pentru Institutul de Teatru de la Târgu-Mureș. A revenit la Cluj și în anii '90 a făcut parte din primii profesori care au predate la reînființata Facultate de Teatru.
A fost un profesor exigent, în acelaşi timp dedicat şi atent pentru generaţii de actori, pe care i-a format la Cluj sau Târgu-Mureş şi pe care i-a urmărit şi încurajat şi după terminarea studiilor.
De-a lungul timpului, pe lângă aprecierea publicului, s-a bucurat de aprecierea criticilor și a fost distinsă cu numeroase premii: Premiul revistei Teatrul pentru rolurile din "Opinia publică", de Aurel Baranga și "Un vis în noaptea miezului de vară", de W. Shakespeare (1970); Premiul de interpretare feminină pentru rolul din "Pasărea Shakespeare", de D. R. Popescu la Festivalul de Artă Teatrală, Iași (1975); Premiul de interpretare feminină pentru rol secundar Doamna Chiajna în filmul "Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu" (1979); Premiul I de interpretare pentru rolul Ea din "Cerul înstelat deasupra noastră", de Ecaterina Oproiu, la Festivalul Național de Teatru "Cântarea României" (1985).
La Galele UNITER 2012, a primit cea mai înaltă recunoaștere a breslei actoricești: Premiul pentru întreaga activitate. A fost distinsă cu Medalia Meritul Cultural clasa I (1967); Ordinul Meritul Cultural clasa IV (1969), Ordinul Național Pentru Merit , în grad de Cavaler (2002).