Tudor Giurgiu: Încercăm să facem o secţiune dedicată cinematografiei argentiniene la TIFF 2015

Tudor Giurgiu: Încercăm să facem o secţiune dedicată cinematografiei argentiniene la TIFF 2015
Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a declarat că încearcă să realizeze, la ediţia din acest an a evenimentului, un "amplu focus" dedicat cinematografiei argentiniene, precizând că va aduce atât pelicule, cât şi specialişti din Argentina.

Regizorul Tudor Giurgiu a fost prezent la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin (5 - 15 februarie) cu lungmetrajul "De ce eu?", inclus în secţiunea necompetiţională Panorama.

Întrebat de Mediafax ce producţii ar putea aduce la ediţia din acest an a TIFF, Tudor Giurgiu a spus că îşi doreşte să aducă "un film foarte simpatic norvegian, «Out of Nature»", regizat de Ole Giæver şi Marte Vold, peliculă care a fost proiectată în secţiunea Panorama a evenimentului cinematografic din capitala Germaniei.

"Am mai văzut un film de public foarte simpatic al lui Dagur Kari, se cheamă «Virgin Mountain», or Dagur este un răsfăţat al Clujului, cred că primarul din acea vreme, GhGheorghe Funarla prima ediţie a TIFF, în 2002, i-a dat cheia oraşului când a câştigat primul mare trofeu Transilvania Film Festival. Acum a făcut un nou film de public şi probabil că va fi din nou prezentat la TIFF", a spus Giurgiu.

De asemenea, el a spus că a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai cinematografiei argentiniene pentru a realiza o secţiune dedicată acestei ţări. "Încercăm să facem un mare focus Argentina şi să nu aducem doar filme, ci şi producători, regizori, să facem concerte, să fie un eveniment, o secţiune mare argentiniană", a mai declarat Tudor Giurgiu.

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se va desfăşura între 29 mai şi 7 iunie, la Cluj-Napoca.

La ediţia de anul trecut, a 13-a, TIFF a prezentat publicului lungmetrajul nominalizat la Oscar "Philomena", în regia lui Stephen Frears, care a deschis evenimentul cinematografic.

De asemenea, în închidere a rulat "Boyhood", de Richard Linklater, care a fost desemnat cel mai bun film, în 2014, de membrii Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) şi care este nominalizat la premiile Oscar 2015, care se vor decerna pe 22 februarie, la Los Angeles.

Totodată, un număr de 217 pelicule din 55 de ţări, concerte, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri au avut loc la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Lungmetrajul spaniol "Stockholm", în regia lui Rodrigo Sorogoyen, a câştigat trofeul Transilvania 2014.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.

 

Comenteaza