Ultimele pregătiri pentru concertul susținut de Opera Romândă din Cluj în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă FOTO
- Scris de Ziua de Cluj
- 22 Mar 2016, 10:53
- Cultură
- Ascultă știrea

"La repetiția generală a concertului vocal-simfonic "Requiem", am avut marea bucurie și onoare de a fi întâmpinați de IPS Andrei Andreicuț. Catedrala Mitropolitană Ortodoxă a fost învăluită de note preaînalte, ce ne-au emoționat atât pe noi, cât și pe credincioșii aflați în trecere. Vă invităm să luați parte la un moment istoric și să ridicăm împreună înspre cer un gând bun pentru doamna profesoară de religie Crina Cârcu, care are nevoie de sprijinul nostru pentru a se însănătoși", transmit reprezentanții insituției de cultură din Cluj.
Concertul, organizat la invitația Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, aduce în fața publicului o distribuție importantă: soprana Irina Săndulescu Bălan, mezzosoprana Iulia Merca, tenorul Sergiu Coltan și baritonul Florin Estefan, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, coordonați muzical de maestrul Gheorghe Victor Dumănescu. Evenimentul se bucură de participarea Corului de cameră "Psalmodia Transylvanica" al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de profesorul Vasile Stanciu.
"Requiem" este o capodoperă lirică cu o lungă și profundă tradiție în cultura occidentală, fiind recunoscută drept un omagiu adus celor care nu mai sunt. O reală probă de măiestrie pentru orice compozitor, "Requiem" s-a bucurat de atenția și inspirația creatoare a lui W. A. Mozart, G. Verdi, G. Fauré, G. Ligeti și B. Britten. Alături de operele acestora, creația lui Marțian Negrea se individualizează printr-o compoziție impresionantă, "Requiem" pornind de la tradițiile europene cărora le-a îmbogățit semnificația cu particularitatea etosului românesc, într-un spectacol vocal-simfonic înălțător. Compozitorul român a lucrat la partitura acestuia timp de aproape douăzeci de ani. Precum indică și titlul său complet, creația lui Marțian Negrea este dedicată, asemeni Requiemului clasic, unui ansamblu de patru soliști, cor și orchestră, care rezonează împreună într-o compoziție impresionantă. Aceasta este puternic impregnată de autenticitatea cântărilor funebre românești, fiind inspirată de Molitvelnicul tipărit la Sibiu, în 1874.
"Requiem Parastas pentru soliști, cor și orchestră", sub titlul original, este o operă de inspirație neoclasică și este considerată cea mai importantă lucrare a compozitorului Marțian Negrea, precum și o operă fundamentală a muzicii românești, aflată la intersecția inedită dintre tradiția veche românească și tradiția europeană cultă. Fiind interzis de cenzură, Requiem Parastas a fost prezentat pentru întâia oară în fața publicului pe 14 decembrie 1990, la Filarmonica din Cluj-Napoca.
Concertul are scop caritabil, intrarea făcându-se pe bază de donație în valoare de 20 de lei. Banii colectați vor ajunge la profesoara de religie Crina Cîrcu. Tichetele se găsesc la Agenţia Teatrală, Catedrala Mitropolitană și la magazinele Arhiepiscopiei din Piața Avram Iancu.
Evenimentul va avea loc la ora 19.30.