Un spectacol clujean, la Festivalul Teatrelor Maghiare din Ungaria

Un spectacol clujean, la Festivalul Teatrelor Maghiare din Ungaria
Teatrul Maghiar din Cluj va participa, duminică, la Festivalul Teatrelor Maghiare din Kisvárda cu spectacolul de teatru-dans Ruins True Refuge, coregrafia: Yolande Snaith, regia: Gábor Tompa.

Despre protagoniştii acestui spectacol, inspirat de proza scurtă a lui Samuel Beckett, Horaţiu Damian scria pe blogul Agerkult.ro: „O consideraţie aparte merită actorii: Györgyjakab Enikő, Albert Csilla şi Sinkó Ferenc. Întâi, pentru că fac şi ei creaţie, prin rezolvările coregrafice propuse. În al doilea rând, pentru că demonstrează o perfectă stăpânire a propriului corp şi a resurselor de expresivitate ale acestuia, într-un spectacol non-verbal."

Selecţia spectacolelor prezente în festival a fost făcută de către criticul de teatru István Nánay, în opinia căruia „Festivalul Teatrelor Maghiare din Kisvárda, care sărbătoreşte 25 de ani, este cea mai importantă întâlnire a teatrelor profesioniste din România, Slovacia, Voivodina şi Ucraina. [...] Pentru selectarea spectacolelor, am avut concursul a trei colegi, care au vizionat spectacolele pe regiuni: Rita Sebestyén pe cele din Transilvania, Géza Hizsnyan pe cele din Slovacia, iar Gábor Nagypál pe cele din Voivodina. Ei au ales producţii care reprezintă direcţiile artistice şi teatrale ale regiunilor, şi, în aceeaşi timp, au o viziune artistică inedită..."

În cadrul festivalului vor participa peste 20 de spectacole din 15 de oraşe. Pe lângă acestea vor avea loc şi o serie de evenimente conexe. Pentru a marca aniversarea celor 25 de ani de existenţă, organizatorii pregătesc o expoziţie de documente şi fotografii cu momentele cele mai importante din istoria Festivalului.

 

Comenteaza