Uniunea Scriitorilor Cluj şi PEN International România iau poziţie faţă de scandalul de la Tribuna

Uniunea Scriitorilor Cluj şi PEN International România iau poziţie faţă de scandalul de la Tribuna
Membrii comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor din România - filiala Cluj şi comitetul de conducere al PEN România critică decizia de concediere a celor trei jurnalişti de la revista culturală Tribuna şi încălcarea dreptului lor la liberă exprimare, reclamă atitudinea noului manager al revistei şi lipsa de reacţie a autorităţilor rsponsabile şi le cer acestora să intervină "decis şi granbic" pentru soluţionarea situaţiei.

"Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România constată, cu stupoare şi nelinişte, că tensiunile ivite în redacţia Tribuna odată cu schimbarea conducerii revistei se agravează şi că protestele lansate în urmă cu câteva luni de 531 de semnatari, precum şi demersurile noastre complementare nu au primit niciun răspuns. Semnalăm faptul că managerul revistei Tribuna, Mircea Arman, folosind editorialele revistei şi mijloace private de comunicare, s-a dedat şi se dedă la ameninţări, insulte şi calomnii la adresa scriitorilor şi oamenilor de cultură, a culturii române în întregul ei", se arată într-un comunicat al Comitetului de conducere al USR Cluj, for din care fac parte Irina Petraş, Doina Cetea, Marta Petreu, Ion Vartic, Ovidiu Pecican, Adrian Popescu, Mircea Opriţă, Mihai Dragolea, Ion Cristofor. Comunicatul este semnat de asemenea de Gabriela Lungu, Aurel Rău, Ion Pop, Ioan Pintea, Ion Mureşan, Alex Goldiş şi Doina Opriţă, lista rămânând deschisă.

Reprezentanţii USR Cluj arată că "revista Tribuna, simbol al Clujului cultural, a fost târâtă într-un scandal nedemn. Un conflict local, care putea fi rapid soluţionat, a fost transformat, prin lipsa de reacţie a autorităţilor responsabile, într-un imund scandal naţional, pe cale de a deveni internaţional şi de a fi politizat în mod abuziv" şi că "desfacerea contractelor de muncă ale celor trei redactori de la Tribuna este doar unul dintre efectele deplorabile ale acestei situaţii nerezolvate la timp".

"Cerem stăruitor autorităţilor locale şi naţionale abilitate să intervină decis şi grabnic pentru o soluţionare corectă a acestei stări de lucruri, în spiritul legilor în vigoare, în consens cu valorile democraţiei şi ale civilităţii", menţioneată membrii Comitetului de Conducere al filialei clujene a Uniunii Scriitorilor.

Totodată, conducerea Centrului Român al PEN Club International, organizaţie internaţională a scriitorilor, fondată în 1921, din care fac parte nume celebre precum Arthur Miller, Heinrich Boll sau Mario Vargas Llosa.

"Centrul Român PEN-Club ia act cu îngrijorare de escaladarea situaţiei tensionate de la revista Tribuna din Cluj, unde trei scriitori din redacţie - Ştefan Manasia, Claudiu Groza şi Ioan Pavel Azap - sunt împiedicaţi prin tot felul de mijloace administrative să-şi exercite dreptul la opinie. Mai mult, noul manager al publicaţiei le-a desfăcut acestor scriitori contractele de muncă în mod abuziv", arată reprezentanţii Centrului din România al PEN-Club.

"Semnalăm autorităţilor locale din Cluj că această situaţie violează flagrant principiile cartei PEN International la capitolul libertatea de opinie a scriitorilor şi libertatea de circulație a ideilor. Menţionăm că aceste tensiuni le-au fost aduse la cunoştinţă autorităților clujene în repetate rânduri prin petiţii semnate de sute de oameni de cultură din ţară. Le cerem aceloraşi autorităţi să realizeze că, începând cu decembrie 1989, în România drepturile omului nu mai au un caracter benevol şi că, în consecinţă, trebuie să intervină rapid spre a curma abuzurile menționate şi spre a le oferi celor trei scriitori deplina libertate de a-şi exprima opiniile", se mai menţionează comitetul de conducere al PEN România.

Reprezentanţii Comitetului de conducere al clubului PEN din România mai arată că "în spiritul Cartei PEN şi în funcţie de evoluţia lucrurilor" vor decide cu privire la oportunitatea semnalării cazului respectiv şi către alte organizaţii PEN din lume.

Amintim, redactorii publicaţiei culturale clujene Tribuna şi managerul revistei, Mircea Arman, se află în conflict, după ce primii reclamă restricţiile abuzive impuse de noul coordonator al publicaţiei. Unul dintre redactori, poetul Ştefan Manasia a fost chemat în faţa unei comisii disciplinare convocate de către Arman, după ce a criticat, într-o altă revistă culturală, politica managerială a noului coordonator al revistei. La scurt timp el a mai fost convocat o dată în faţa aceleiaşi comisii, fiindu-i imputate faptele că nu ar fi făcut bilet scris pentru deplasarea la un târg de carte desfăşurat în vecinătatea redacţiei, respectiv pentru că nu ar fi vândut un anumit număr de abonamente.

La sediul Tribunei au avut loc două proteste, în aprilie şi mai. De asemenea peste 500 de reprezentanţi ai mediului cultural din România, în special din Cluj, dar nu numai, au semnat o petiţie de solidarizare cu jurnaliştii publicaţiei. Aceştia au adresat la rândul lor un memoriu Consiliului Judeţean Cluj, for care finanţează revista. Mai mult, Claudiu Groza, teatrolog şi readactor al revistei a trimis şi el încă o scrisoare deschisă către preşedintele CJ Cluj.

Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu a manifestat public susţinerea festivalului pentru jurnaliştii publicaţiei, cărora sunt supuşi unor restricţii excesive şi i-a cerut public preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, să rezolve situaţia.

Paradoxal, la doar câteva zile, trei dintre redactorii revistei, Şetafn Manasia, Ioan Pavel Azap şi Claudiu Groza au aflat că vor fi concediaţi de către Mircea Arman, pe motiv că nu au dat concurs pe post.

Managerul revistei, Mircea Arman, susţine că redactorii s-ar fi revoltat împotriva sa pe fondul dorinţei unui alt om de cultură de a prelua publicaţia. Claudiu Groza, redactor al revistei, a negat însă informaţia, precizând că "este pură fantezie".

Pe de altă parte, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a precizat că nu poate face nimic "înctâ să pot să mulţumesc pe toată lumea".

 

 

Etichete
Comenteaza