Untold, fără limitări. Organizator: ''Festivalierii sunt testaţi la intrare sau fac dovada anticorpilor ori a vaccinului''

Untold, fără limitări. Organizator: ''Festivalierii sunt testaţi la intrare sau fac dovada anticorpilor ori a vaccinului''

Eduard Chereji, director de marketing la Untold Cluj, a vorbit, duminică, în ce condiţii ar avea loc festivalul din acest an.

"Am avut o serie de întâlniri în grupul de lucru pe care l-am solicitat şi, iată, că într-un final s-a întâmplat. Noi am spus acolo destul de clar că atâta vreme cât absolut toţi participanţii la un eveniment în aer liber, la un eveniment mare, fie sunt testaţi la intrare, fie fac dovada anticorpilor, fie fac dovada vaccinului, ar trebui să fie lăsaţi la eveniment.

În acest caz, nu ar trebuie să se mai pună problema unei limitări, a unui număr limitat de persoane, pentru că dacă absolut toţi cei care sunt acolo nu reprezintă un risc de transmisie, nu vedem de ce ar exista o limitare.

Tocmai pentru că acei oameni nu reprezintă un risc nu ar mai trebui să se pună problema de a purta masca sau de a vorbi de o distanţare socială, cu atât mai mult cu cât la un eveniment de acest gen se ştie că oamenii vin de obicei porniţi pentru a se distra, pentru a fi cu prietenii lor şi atmosfera e puţin mai prietenoasă, iar atunci această distanţare socială e greu de crezut că s-ar putea păstra.

Ceea ce Ministerul Culturii a anunţat reprezintă o parte din propunerile pe care le are din planul de restartare. Ele sunt propuse în dezbatere publică; sigur că şi noi vom mai veni cu amendamentele noastre. Noi credem cu tărie că nu avem niciun motiv pentru care experienţa de festival să fie într-un fel alterată de nevoia de a purta mască sau de fi acea distanţare socială, tocmai pentru că riscurile ar fi eliminate în proporţie de 99% prin faptul că oamenii fie ar fi testaţi, ar avea anticorpi sau ar fi vaccinaţi.

Noi, cei din zona de evenimente, trebuie să fim lăsaţi să ne facem treaba sau activitatea doar când găsim soluţia care să elimine proporţie de 100% orice fel de risc. E un lucru pe care trebuie să ni-l asumăm cu toţii. Facem tot ceea ce depinde de noi pentru a elimina, în proporţia cea mai mare cu măsură. Măsurile pe care le-am propus sunt cele mai drastice care formulate de un organizator, sau de către o entitate care îşi desfăşoară activităţi în acest moment" declarat Eduard Chereji, la Antena 3.

Ministerul Culturii propune o serie de măsuri pentru reluarea activităţilor cultural-creative de la 1 iunie, în spaţii închise şi deschise, pe baza legislaţiei şi a recomandărilor autorităţilor publice, acestea urmând să fie analizate de Ministerul Sănătăţii şi apoi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit AGERPRES, setul de măsuri priveşte angajaţii şi angajatorul, dar şi publicul, fiind stabilite reguli cu privire la amenajarea spaţiului şi desfăşurarea activităţilor culturale. Sunt stabilite măsuri care privesc artiştii şi prestaţiile artistice. Evenimente cu public vor avea loc respectând două tipuri de scenarii, atât pentru activităţile desfăşurate la exterior, cât şi în interior, organizatorul fiind cel care trebuie să aleagă.

Propunerile Ministerului Culturii pentru evenimentele cu public în aer liber în scenariul 1:

  • Accesul persoanelor se va face în baza adeverinței de vaccinare, care va atesta încheierea procesului de vaccinare, la 10 zile de la realizarea rapelului. Adeverința se va prezenta împreună cu un act de identitate.
  • Test RT-PCR - SARS-CoV-2 realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului.
  • Testare cu un test destinat diagnosticării rapide a virusului SARS-CoV-2. Accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, realizat în ziua evenimentului.
  • Persoane care au trecut prin boală și pot face dovada prezenței anticorpilor printr-un document medical, nu mai vechi de 90 de zile. 
Comenteaza