Unul dintre cei mai apreciați muzicieni ruși, pe scena Filarmonicii Transilvania

Unul dintre cei mai apreciați muzicieni ruși, pe scena Filarmonicii Transilvania
| Foto: Arhiva

Valentin Uryupin, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ruși ai generației sale și câștigătorul ediției de anul trecut al Concursului Internațional de Dirijat ”Georg Solti” de la Frankfurt, va dirija concertul simfonic de vineri, 13 aprilie 2018, al Filarmonicii din Cluj. 

Uryupin propune, alături de pianistul invitat Mihai Ritivoiu (un alt ”premiat” al mai multor competiții internaționale) și de Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, un program perfect asortat cu (ano)timpul: Serghei Rahmaninov - Concertul nr. 1 pentru pian, în fa diez minor, op. 1 și Igor Stravinsky, Ritualul primăverii.

Valentin Uryupin

Câştigătorul Premiului I la ediţia din 2017 a Concursului Internaţional de Dirijat „Georg Solti” de la Frankfurt, Valentin Uryupin este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ruşi ai generaţiei sale. Cariera sa dirijorală este împărţită între scena de concert şi teatrele de operă, în paralel evoluînd frecvent şi în calitate de clarinetist solist.

În 2015, Valentin Uryupin a participat la cursurile de măiestrie susţinute de regretatul Kurt Masur, fiind distins ulterior cu Premiul I la Competiţia Rusă de Dirijat din Moscova, apoi cu Premiul III la Concursul de Dirijat „Mahler” de la Bamberg. Din 2011, Valentin este dirijor permanent al Orchestrei MusicAeterna a Operei din Perm, iar în 2015 a fost numit Dirijor Principal şi Director Artistic al Orchestre Simfonice din Rostov.

Printre orchestrele la pupitrul cărora se va afla în concertele următoare regăsim Deutsche Sinfonieorchester Berlin, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra SWR din Frankfurt, Orchestra Haydn din Bolzano, Orchestra Naţională Rusă, Orchestra Radio din Saarbrücken, Opera din Atena, Filarmonica „George Enescu”, precum şi în cadrul Festivalului de la Bregenz.

Pe lângă angajamentele ca dirijor, Valentin îşi continuă şi activitatea de clarinetist, susţinând concerte şi cursuri de măiestrie în Rusia, Europa, SUA, Japonia şi Singapore. Este deţinător de premii la peste 20 de competiţii internaţionale de profil, printre care şi cele de la Geneva, München, Ghent şi Beijing.

Valentin Uryupin a absolvit Conservatorul din Moscova, unde a studiat clarinetul cu Evgheni Petrov şi dirijatul cu Ghenadi Rojdestvenski.

Mihai Ritivoiu

Absolvent al Universităţii de Muzică din Bucureşti, la clasa profesrului Viniciu Moroianu, Mihai Ritivoiu a urmat ulterior cursurile de masterat ale Guidlhall School of Music and Drama, unde a studiat cu Joan Havill. În egală măsură, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Dimitri Başkirov, Dominique Merlet, Emmanuel Ax şi Richard Goode.

În 2010, Mihai Ritivoiu a câştigat Concursul Naţional „Dinu Lipatti” (Bucureşti), apoi fiind laureat al mai multor competiţii internaţionale, ca „George Enescu” (2011), Tunbridge Wells International Young Concert Artist Competition (2014), Teresa Llacuna International Competition din Valencia (2015). A susţinut recitaluri în Anglia, România, Elveţia, Germania şi Japonia şi a cîntat în compania Filarmonicii „George Enescu”, a Orchestrei de Cameră Radio din Bucureşti şi a Orchestrei de Cameră din Lausanne.

Interpretările sale au fost înregistrate şi difuzate de Radio România Muzical, Radio Television Suisse – Espace 2 şi Medici TV şi a fost invitat în cadrul emisiunii In Tune a BBC Radio 3. Discul său de debut, cu lucrări de Franck, Enescu şi Liszt, a fost lansat recent sub marca „Genuin”.

Mihai este artist al City Music Foundation din Londra şi al programului „Yeomen” al The Musicians’ Company şi a fost susţinut financiar de Liliana and Peter Ilica Foundation for the Endowment of the Arts, de Fundaţia Culturală „Erbiceanu” şi de Fundaţia Caritabilă a familiei Raţiu.

 

Etichete
Comenteaza