Unul dintre cei mai traduşi autori români vine la Cluj

Unul dintre cei mai traduşi autori români vine la Cluj
Unul dintre cei mai traduşi autori contemporani români vine joi la Cluj.

Filip Florian e unul dintre cei mai apreciaţi prozatori români contemporani şi vine joi la Cluj, la librăria Cărtureşti din Iulius Mall.

Întâlnirea va fi moderată de Mihai Mateiu și face parte din proiectul Dialoguri cu scriitori români, lansat în aprilie de librăriile Cărturești.

Filip Florian s-a născut la 16 mai 1968 în Bucuresti, unde trăiește și în prezent. A studiat geologie și
geofizică. Între 1990 și 1992 a fost redactor la Cuvântul, apoi, până în 1999, corespondent al
posturilor de radio Europa Liberă și Deutsche Welle. Primul său roman, Degete mici (2005), a fost
recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelență pentru debut în
literatură al Uniunii Naționale a Patronatului Român și Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun
debut în proză. În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul Băiuțeii. Ambele titluri au ajuns astazi la a patra editie. Zilele regelui (2008), al treilea roman al lui Filip Florian, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum" acordat de Muzeul Național al Literaturii Române și a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan.

Cel mai recent roman al său, "Toate bufnițele", a apărut la sfârșitul lui 2012. Traduse în zece limbi, cărtile lui Filip Florian au fost publicate în străinătate de edituri prestigioase ca Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magveto (Ungaria), Czarne (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela şi Panorama Plus (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie) şi Animar (Egipt).


Proiectul librăriilor Cărtureşti vine în contextul unei pieţe de carte aflată conform cifrelor anuale în continuă scădere şi pe fundalul unei societăţi în care lectura face parte tot mai puţin din modul de
viaţă al oamenilor. În explicarea acestei scăderi a interesului faţă de cărţi se invocă cel mai adesea eşecul sistemului de învăţământ, rolul nociv al televiziunii, concurenţa neloială a internetului şi altele, dar foarte rar se ia în calcul insuficienta promovare a lecturii în general şi a cărţilor şi autorilor în special. "Ceea ce propunem noi este doar una dintre numeroasele căi prin care lectura, autorii și cărțile pot fi promovate într-un mod plăcut şi interactiv", spune Mateiu. "Sperăm să contribuim prin acest proiect la schimbarea imaginii elitiste pe care o au întâlnirile literare în opinia unui larg segment de public și la popularizarea lor ca evenimente cu valoare socială integrativă. Nu în ultimul rând, ne dorim ca proiectul nostru să ajute la demararea unui dialog functional între edituri, librării, scriitori şi public, care ar putea facilita o mai bună sincronizare între oferta pieţei de carte şi cererea publicului și încuraja o mai mare implicare a jucătorilor de pe piața de carte în privinţa promovării literaturii ca "bun comun"".

 

Comenteaza