Volum revizuit de filosofie lansat mâine la Cluj

Volum revizuit de filosofie lansat mâine la Cluj
Lansare de carte mâine seară, la librăria Book Corner: Dan Eugen Raţiu lansează o versiune revizuită a volumului "Disputa modernism-postmodernism. O introducere în teoriile contemporane asupra artei", apărută la Editura Eikon. La eveniment vor lua parte, alături de autor, Aurel Codoban şi Ioan Sbârciu.

Cartea se adresează atât studenților în filosofie, litere sau arte, cărora le oferă un instrument de lucru, dar și tuturor celor care vor să înțeleagă mai bine mizele și subtextul unui fenomen controversat al culturii actuale, postmodernismul.

„Provocările venite în ultimul timp din câmpurile artistic şi filosofic au modificat în chip radical înțelegerea actuală a naturii și finalităţilor artei. Sunt analizate aici contribuţiile unor teoreticieni majori, participanţi la disputa dintre modernism și postmodernism, de la protagoniştii influentei French Theory, precum Roland Barthes și Jacques Derrida, care sunt prezentaţi aici într-o nouă lumină prin apelul la contextul şi subtextul operelor lor, la alţi autori fundamentali dar mai puţin cunoscuţi în spaţiul cultural românesc ca teoreticieni ai artei, precum Hans-Georg Gadamer, promotorul hermeneuticii filosofice și al ontologiei operei de artă, criticul de artă Clement Greenberg, „părintele" modernismului estetic american, Rosalind Krauss, una dintre cele mai influente figuri ale postmodernismului „rezistent", şi Charles Jencks, teoreticianul post-modern ismului neoclasic", spune autorul.

Dan Eugen Raţiu este conferenţiar la Departamentul de Filosofie de la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Ariile sale de cercetare cuprind teoriile clasice, moderne şi contemporane ale artei, modelele şi stilurile artistice (clasicism, modernism, avangardism, postmodernism), precum și practicile şi politicile culturale. Este autorul unor numeroase studii și cărți pe aceste teme, printre volumele editate recent aflându-se Estetica și artele astăzi (2010, cu Mihaela Pop), și Politica culturală și artele: local, național, global (2011).

Comenteaza