Ziua Porților Deschise la Naţionalul din Cluj: discuţii cu actorii, vizite în culise, ateliere pentru copii şi invitaţi speciali

Ziua Porților Deschise la Naţionalul din Cluj: discuţii cu actorii, vizite în culise, ateliere pentru copii şi invitaţi speciali
| Foto: Arhiva

Teatrul Național Cluj-Napoca organizează, ca în fiecare an de Ziua Mondială a Teatrului, la Ziua Porților Deschise, aflată acum la cea de-a IX-a ediție.

Ziua Porților Deschise debutează cu evenimentele pentru cei mici.

Primul eveniment este spectacolul pentru copii al Teatrului de Păpuși „Puck“, Punguța cu doi bani de Ion Creangă, în regia lui Decebal Marin. Scenografia este semnată de Sandu Marian, iar ilustraţia muzicală de Traian Păcurar. Distribuţia: Ramona Atănăsoaie, Andra Ștefan, Andreea Bolovan, Angelica Pamfilie, Ion Iurcu, Iulian Lungu / Ionuț Constantinescu, Călin Mureșan, Robert Gutunoiu, Adina Ungur. Aventurile cocoșului și punguţei sale pierdute sunt trăite cu sufletul la gură şi hohote de râs nu doar de copii, ci și de adulți, Punguța cu doi bani fiind o poveste și pentru cei mari. În spectacol, povestea plină de haz a cocoșului cel isteț este îmbogățită cu situații și personaje noi, adăugând un plus de savoare basmului.

În cadrul Atelierului de mânuit marionete, condus de doi dintre actorii Teatrului „Puck“, cu care deja copiii s-au întâlnit în spectacol, Andreea Bolovan și Ionuț Constantinescu, copiii vor putea urmări – sperăm cu mare interes și veselie – în ce fel se pot mânui păpușile.

Atelierul de confecționat păpuși și elemente de decor pentru teatru de păpuși, coordonat de scenografa Teatrului „Puck“, Elena Ilaș, va continua programul dedicat copiilor. Acest atelier este o încercare de a construi, din imaginație, siluete-personaje cu care se va putea crea o mică poveste. Personajele vor fi desenate și decupate, vor avea două fațete, una desenată și una neagră. Siluetele de oameni, copii și animale și creaturi imaginare, vor constitui suportul pentru un mic show despre lumea reală și cea fantastică a umbrelor.

Elevii de clasele VII-VIII sunt invitați de Daniela și Grig la Quiz à la T. Echipele care se vor clasa pe primele trei locuri se vor bucura de premii constând în invitații la spectacole ale Teatrului Național, un afiș semnat de un actor îndrăgit, o insignă cu sigla teatrului, dar și reduceri la consumația oferită de Doamna T, a cărei Cafenea va fi deschisă pe toată durata evenimentului.

Aceleiași categorii de public i se adresează și zona de creație cu Măști de desenat.

Evenimentele pentru adulți debutează cu Cronici interactive, care va cuprinde o trecere prin istoricul Teatrului Național de la începuturi și până azi, conceput ca o instalație video interactivă.

Actorii Sânziana Tarța, Radu Lărgeanu, Anca Hanu și Cătălin Herlo vor fi protagoniștii Dezbaterii Spiritul comic pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca, dezbatere moderată de Ștefana Pop-Curșeu, directorul artistic al intituției. Se va discuta despre rolurile comice pe care cei patru actori le-au adus în fața spectatorilor, felul în care au fost ele abordate, dar și fapte din bucătăria internă a muncii asupra personajului și a modului de lucru al regizorilor cu care au avut ocazia să colaboreze.

Reactor de creație și experiment va prezenta instalația performativă Caleidoscop. Caleidoscop este o încercare de a (re)scrie fragmente din istoria recentă a teatrului prin intermediul a 16 discursuri. Fie că vorbim de discursuri din toate deceniile, transmise de către diferite personalități, sub forma Mesajelor de Ziua Internațională a Teatrului, de mesajele trimise de reprezentații spațiilor de teatru clujene sau de mesajele adunate de la lucrătorii din aceste spații (pompieri, garderobiere, mașiniști, voluntari etc), instalația va încerca să construiască o hartă a lucrurilor care ne leagă, a diferențelor dintre noi, totul prin intermediul pasiunii și muncii noastre comune – teatrul. Și pentru că teatrul aparține și celor care îl văd, instalația le va da spectatorilor ocazia să scrie propriile lor mesaje. Timp de două ore, cele 16 discursuri selectate vor putea fi ascultate în cadrul unei instalații performative iar o dată la 30 de minute, performerii vor citi textele lăsate de vizitatorii instalației.

Ca în fiecare an, și acum va exista un Colț al „restituirilor“. De această dată vor fi proiectate fragmente din spectacolul regretatei regizoare Mona Marian, D'ale carnavalului de I.L. Caragiale, producție a Teatrului Național Cluj-Napoca, din anul 2002. După vizionarea fragmentelor înregistrate, spectatorii vor putea adresa întrebări actorilor din distribuție Elena Ivanca, Ovidiu Crișan, Adrian Cucu, Cristian Grosu.

Precum la celelalte ediții ale evenimentului, și de această dată vizitatorii noștri vor avea posibilitatea să urmărească o repetiție deschisă. În acest an, puteți asista la o repetiție a spectacolului Craii de Curtea-Veche după Mateiu Caragiale, condusă de regizorul Răzvan Mureșan și de scenografa Andreea Săndulescu, urmată, și aceasta, de discuții cu publicul.

Invitații speciali ai zilei vor fi actorii Dorin Chiriac și Tudor Chirilă

Dorina Chiriac este actriță la Teatrul de Comedie din București, a semnat regia la patru spectacole, a lucrat cu regizori de marcă precum Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexandru Dabija, Radu Afrim. Filmele în care a jucat au fost regizate de Costa Gavras, Radu Muntean și Lucian Pintilie, pentru rolul Norica din Terminus Paradis primind două premii și o nominalizare. A fost recompensată de două ori, la FestCo, cu premiul pentru cea mai bună actriță și nominalizată la două gale UNITER pentru cea mai bună actriță în rol principal și cea mai bună actriță în rol secundar.

Tudor Chirilă este actor de teatru și film, muzician, compozitor și producător, fost solist al formației „Vama Veche“ și fondator al formației „Vama“. Activează în trupa Teatrului de Comedie din București. A jucat în peste zece filme, iar în teatru a colaborat cu László Bocsárdi, Alexandru Tocilescu, Alexandru Dabija, Alexandru Darie, Horațiu Mălăele, Iarina Demian, Gelu Colceag, Vlad Massaci. A primit un premiu UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar (2004). Este inițiatorul unor campanii de ajutorare a persoanelor cu probleme de sănătate, sinistrați sau de susținerea unor tineri talentați în dorința de a deveni ziariști.

Spectatorii sunt invitați să le adreseze întrebări celor doi invitați și să intre în discuție cu aceștia.  Și în acest an, participanții vor avea ocazia de a vizita culisele, scena mare și sala teatrului, ghidați de către actorii noștri.

De asemenea, actorii teatrului vor avea întâlniri epistolare cu publicul, prilejuite de prezența în foaier a unui Oficiu Poștal al Marii Uniri. Astfel, vizitatorii noștri, odată intrați în teatru, vor da cu ochii de acest Oficiu Poștal, de unde vor primi mandate poștale, care-i vor direcționa spre lojile de la rangul I, unde vor avea parte de surprize dintre cele mai interesante.

Reprezentația-experiment Profu' de Jean-Pierre Dopagne este o încercare de a aduce în discuție dezastrul spre care se îndreaptă învățământul (nu doar) de la noi. Adresându-se direct elevilor de liceu, dar și profesorilor lor, fragmentul prezentat de Mihai-Florian Nițu se vrea un punct de discuție-dezbatere pe marginea acestui text-satiră la adresa comportamentului tinerilor din ziua de azi, care nu mai sunt interesați de Eschil, Sofocle, Euripide, Molière, Shakespeare și altele. În școală, respectul a dispărut cu totul, bunul-simț este de multă vreme uitat, impertinența este la mare modă, iar profu' se simte dator să pună lucrurile la punct. Astfel încât se hotărăște să-și împuște elevii. De ziua morții lui Molière. Cu siguranță, această temă va duce la discuții extrem de incitante.

Cabina de film se află în acest an la a patra ediție. Este un proiect prin care invităm spectatorii să intre în cabina noastră de film și să răspundă la câteva întrebări, prin care dorim să ne cunoaștem mai bine spectatorii. Pe baza acestor răspunsuri se va realiza un film de mediu-metraj, care va fi proiectat la un alt eveniment al nostru, Noaptea Porților Deschise.

Pe toată durata evenimentului Meșterii Populari Clujeni vor avea ocazia să facă demonstrații de încondeiat ouă – suntem, doar, în apropierea celei mai mari sărbători a creștinătății – de olărit, dar și de țesut.

Totodată, Librăria Librarium și Librăria Teatrului Național vor avea standuri de carte de la care doritorii își vor putea îmbogăți bibliotecile cu volume pe care nu le vor descoperi în alte locuri. A devenit deja o tradiție ca Doamna T să ne ofere cele mai sofisticate cafele și dulciuri la Cafeneaua care-i poartă numele, și care poposește an de an printre noi.

Evenimentul va avea loc marți, 27 martie 2018, între orele 11:00 – 19:00, în sălile și foaierele teatrului, și include atât activități dedicate copiilor, cât și pentru adolescenți și copii. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.    

Comenteaza