Dragoș Damian, Terapia Cluj: Te rog să-ți iei copiii și nepoții de mână și să-i duci într-o fabrică, pe un șantier sau într-o fermă

Dragoș Damian, Terapia Cluj: Te rog să-ți iei copiii și nepoții de mână și să-i duci într-o fabrică, pe un șantier sau într-o fermă

Probabil vor vedea niște curiozități, lucruri care se văd tot mai rar. Oameni arși de soare - nu pentru că au fost la mare, ci pentru că au lucrat la sub dogoarea soarelui.

Oameni pe care îi dor mușchii - nu pentru că au fost la sală, ci de la muncă fizică grea. Oameni cu bătături și bășici la mâini - nu de la aparatele de fitness, ci de la uneltele de lucru. Nu mai este nimeni amator de muncă fizică, dacă ajungeți în fabrici, pe șantiere și în ferme veți vedea oameni peste 50-55 de ani, decrețeii, lângă care se adună încet-încet asiaticii, care vin (deocamdată) pentru muncă fizică, dar sfârșesc curieri.

În timp ce politicieni și intelectualii României ne vorbesc din clădirile de birouri de clasa A și din hotelurile de cinci stele despre finanțe, macroeconomie, deficite, dezechilibre, PNRR, energie verde, roboți, IA etc., crește pe zi ce trece deficitul de electricieni, instalatori, buldoexcavatoriști, faianțari, tractoriști, operatori industriali, culegători, mulgători - dar și pentru multe, multe altele care necesită muncă fizică. Pe site-urile de profil cele mai căutate profesii sunt șofer, bonă, menajeră și persoana îngrijire bătrâni. Nu mai este nimeni amator de muncă fizică, rezultatul a 30 de ani de dezindustrializare, de migrare către vest a majorității românilor apți și specialiști în muncă fizică, de spulberare a învățământului profesional și mai ales de vise despre munca intelectuală, digitalizare, robotizare și tehnologizare. Două generații una după alta, milennialii și zoomerii, urăsc din toate puterile munca fizică - așa au fost învățate de părinții și bunicii lor, care și-au dorit pentru ei o viață mai bună decât au avut ei. „Lasă, puiul mamei, tu nu trebuie să muncești, muncește mama destul și pentru tine, tu stai și trăiește-ți viața…”. 

Întrebarea de 1000 de puncte este „ce facem cu alpherii?” adică copiii și nepoții pe care vă invităm să-i duceți în fabrici, pe șantiere și în ferme. Îi ținem 16-18 ani în „Romania Educată” într-o formă de învățământ pentru ca la 22-24 de ani să devină specialiști în domenii pentru care nu mai există cerere sau îi lăsăm cu 10-12 clase pentru ca la 16-18 ani să câștige 2-3-5 mii de euro pe lună lucrând ca electricieni, instalatori, buldoexcavatoristi, faianțari, tractoriști, operatori industriali, culegători, mulgători, șoferi, bone, menajere sau persoane pentru îngrijire vârstnici? 

Gata, dați-i drumul, înjurați-mă.

Opinie publicată în republica.ro

Comenteaza