E în discuţie o propunere a CE prin care vom primi fonduri mai mari. Vom investi în sănătate, autostrăzi, învăţământ

E în discuţie o propunere a CE prin care vom primi fonduri mai mari. Vom investi în sănătate, autostrăzi, învăţământ

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că este în discuţie o propunere a CE ca fondurile multianuale să fie discutate la pachet cu fonduri destinate revigorării economice, ceea ce înseamnă că România ar beneficia de fonduri mai mari, precizând că urmează însă etapa de negociere, în 18-19 iunie, când va fi Consiliul European.

”Fondurile europene – este în discuţie o propunere a Comisiei, pe care noi o găsim bună. Asta înseamnă că fondurile multianuale, aşa-numitul MFF, vor fi discutate la pachet cu fonduri care sunt destinate pentru revigorarea economică, pentru creşterea rezilienţei economice în Uniunea Europeană, cum se spune. Deci vom beneficia şi noi, România, de mai multe fonduri europene decât am avut iniţial în plan – iniţial, vorbesc până înainte de criză. Se vehiculează foarte multe variante, se vehiculează foarte multe sume. În realitate, avem de-a face cu un proiect al Comisiei, pe care îl găsim bun, un proiect prin care României i se alocă fonduri importante. Însă urmează fazele de negociere şi aici vreau să fim foarte bine înţeleşi: acest proiect al Comisiei nu este definitiv, el va fi negociat între liderii statelor şi va fi negociat ulterior şi în Parlamentele naţionale şi în Parlamentul European”, a explicat Iohannis.

El a precizat că România va investi aceşti bani în proiecte foarte importante pentru România, nu doar revigorarea economică.

”Deci vor primi şi firmele posibilitatea să folosească aceşti bani, dar – foarte important – vom investi în autostrăzi, vom investi în linii de cale ferată, vom investi în proiecte de energie regenerabilă, vom îmbunătăţi sistemele publice, vom investi bani importanţi în sistemul de sănătate publică, în sistemul de învăţământ. Toate aceste lucruri vor fi pregătite în detaliu, dar până atunci noi suntem hotărâţi să ne batem cu toţii pentru a primi o alocare cât se poate de substanţială pentru România, iar prima etapă în care vom negocia aceste chestiuni se va desfăşura în 18-19 iunie, când vom avea Consiliul European, în format videoconferinţă”, a anunţat Klaus Iohannis.

loading...
Etichete
Comenteaza