Piaţa birourilor se mişcă şi la periferia oraşului

Piaţa birourilor se mişcă şi la periferia oraşului
Primul imobil verde de acest gen din Cluj-Napoca va redeveni integral ocupat până în toamnă. Pe platforma Clujana, dezvoltatorii de la Coratim au aceeaşi ţintă.

În paralel cu ridicarea în şantiere a noi clădiri de birouri de clasa A în apropierea centrului, dezvoltatorii de imobile de la periferie încearcă să ducă gradele de ocupare la 100%. Unii chiriaşi s-au retras după doar câteva luni de funcţionare, alţii au renunţat înainte să înceapă activitatea.

Imobilul de birouri Amera Tower de pe Calea Baciului, ce a obţinut anul trecut certificarea LEED Gold de clădire verde, mai are de primit chiriaşi pe încă 1.200 mp. Unul dintre cele două etaje încă disponibile se află în vizor şi în negocieri pentru a fi preluat de una dintre companiile care şi-a stabilit deja sediu în clădirea de pe Calea Baciului. „Şi pentru restul suprafeţei libere suntem în discuţii cu o companie suedeză interesată să vină aici pentru un call center. Cel târziu în toamnă ar trebui să avem închiriată întreaga clădire, ceea ce înseamnă că în trei ani am închiriat clădirea de două ori", a amintit Adam Ambrus, reprezentantul Amera. La finele anului trecut, proprietarii estimau că gradul de ocupare va reajunge la 100% înainte de închiderea anului şi că în acest fel închirierea de două ori a imobilului va lua doi ani.

Proprietarii au reuşit să găsească un ocupant pentru întregul spaţiu în 2010, însă chiriaşul, grupul olandez ING, a anunţat în 2011 că a luat decizia de a închide centrul său regional, inaugurat în septembrie anul precedent, unde urmau să lucreze 1.000 de persoane. Amera a rămas din nou cu spaţii disponibile. În interval de câteva luni, proprietarii au găsit mai mulţi clienţi pentru spaţii. Compania de asigurări Groupama şi-a regrupat activitatea şi

şi-a stabilit în Amera Tower sediul central din Cluj, ducând gradul de ocupare al imobilului la 60%. Francezii au ocupat cea mai mare parte din golul lăsat după închiderea centrului de servicii al ING. Grupul a preluat 2.400 mp, pe patru etaje. În ianuarie, un alt mare chiriaş, E.ON, şi-a inaugurat centrul de servicii business, care va concentra 500 de angajaţi.

 

Clădirea de 11 etaje, situată în partea de nord-vest a municipiului, pe fosta platformă industrială a comunei Baciu, are o suprafaţă construită desfăşurată de 9.000 mp şi 5.800 mp utilă închiriabilă. Proprietarii clădirii au deschis şi un centru de fitness şi recreere destinat clienţilor, pe 200 mp, după o investiţie de 35.000 de euro. „Sunt acum mai multe clădiri de birouri care pornesc, care sunt în lucru, în zone apropiate de centrul oraşului, aşa că peste câţiva ani dezavantajul nostru (al Amera, n. red.) va fi mult mai mare, aflându-ne în această zonă. Noi va trebui să ne fidelizăm clienţii şi să rămânem pe nişa noastră. Noile clădiri de clasa A nici nu vor fi în mod direct concurenţa noastră. Ei au în vedere alte tipuri de companii, care au nevoie de vizibilitate şi nici nu putem compara preţuri de 15 euro/mp, de clasa A din centru, cu cele de la noi, de 8-9 euro", a completat Ambrus.

O altă clădire de birouri din zona de periferie a oraşului, Coratim Business Center, ar trebui să îşi găsească chiriaşi până în toamnă, potrivit administratorilor. Cel mai nou chiriaş anunţat, RBH Technologies Franţa, avea un contract pentru preluarea a 3.000 mp pentru birouri, şi urma ca din 1 februarie să intre în spaţiu. „Francezii s-au retras, după ce au pierdut un contract important. În schimb, am găsit un alt chiriaş, o companie germană care vrea să amenajeze aici un call center. Aceştia au nevoie de aproximativ jumătate din spaţiul pe care l-ar fi preluat ceilalţi. Mai sunt disponibili 4.000 mp din totalul de 17.000 mp, dar avem negocieri cu încă o companie germană şi cu una din ţară şi credem că până în toamnă întreaga clădire va fi închiriată", a menţionat Marius Bejan, asociat în Coratim. În clădirea din Piaţa 1 Mai chiriile ajung la 9 euro/mp. În cadrul imobilului Coratim a fost amenajată şi o sală de evenimente cu o capacitate de 1.000 de locuri.

 

Comenteaza