Granzii NTT se adună la Cluj

Granzii NTT se adună la Cluj
Directorii companiilor europene din cadrul Nippon Telegraph and Telephone DATA se vor întruni aici pentru a-i integra pe clujenii de la EBS în cel mai mare grup mondial de telecomunicaţii.

Grupul internaţional vrea să transfere la Cluj centrele sale de date din München şi din Milano şi să mute aici proiectele care acum se derulează în India, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Daniel Metz, director general al EBS. Compania clujeană a comandat deja din SUA un server de date în valoare de 170.000 de dolari.

„Am vândut EBS exact atunci când trebuia. Noi colaboram oricum cu NTT DATA prin intermediul companiilor germane care ne erau cliente. Prin preluarea de către NTT DATA, Clujul a devenit un cap de pod pentru acest grup în Europa Centrală şi de Est (ECE). Eu voi conduce firma până când va fi nevoie de serviciile mele, echipa funcţionează şi fără mine. Rolul meu se schimbă acum. Eu am debutat ca antreprenor, eram ca un cavaler mereu cu sabia scoasă în căutare de clienţi, trebuia mereu să fiu atent la fluxul de numerar, analizam foarte mult până să fac o investiţie. Acum am comandat un server de 170.000 de dolari, din SUA, noi nu aveam niciodată bani de o asemenea investiţie uriaşă", mărturiseşte Metz.

Orientarea societăţii va fi către contracte cu valoare adăugată mare, iar multe proiecte vor fi transferate la Cluj din India. „Clujul va rămâne centrul NTT DATA din România, în schimb EBS nu se va mai extinde şi în alte oraşe ale ţării în afară de cele în care funcţionează acum. În schimb, am sugerat mutarea la Cluj a centrelor de date NTT DATA din Germania şi din Italia. Problema cea mai mare o reprezintă costurile operaţionale care se măresc de la an la an în România şi care ar putea face ca ţara noastră să fie neatractivă în sectorul IT, la un moment dat, aşa cum s-a întâmplat cu Ungaria sau cu Polonia", susţine şeful EBS. El a menţionat că denumirea societăţii va rămâne EBS timp de trei ani, conform contractului, după care s-ar putea transforma în NTT - România, urmând modelul celorlalte din grup.

Metz a precizat că directorii generali ai companiilor NTT DATA din Europa se vor reuni la Cluj peste câteva săptămâni pentru a optimiza noua achiziţie cu strategia globală a grupului. EBS va avea acces la contracte internaţionale importante şi va ajunge la 1.000 de angajaţi după integrare. Grupul internaţional a semnat în noiembrie un acord privind preluarea integrală a companiei clujene, specializată în furnizarea de servicii informatice. Preluarea face parte din strategia grupului, direcţionată spre externalizarea serviciilor de management al aplicaţiilor, integrare SAP, platforme Microsoft şi Java. Acesta îşi extinde în ECE serviciile furnizate acum din India, Italia şi Vietnam. EBS deserveşte 210 companii din România, Germania, Austria, Elveţia, Finlanda, Norvegia, SUA şi are 600 de angajaţi.

Sarabanda achiziţiilor

Mai multe societăţi locale de IT au fost preluate, de-a lungul timpului. Amplexor România a fost achiţionată de Euroscript (Belgia). Compania britanică Endava a cumpărat în 2006 Alfa Global Solutions Cluj. Siemens a semnat contractul de achiziţie a firmei clujene Frosys. Nethrom a fost achiziţionată în 2007 de grupul olandez Total Specific Solution de la un alt investitor din această ţară, Comprove, iar din 2009 compania clujeană a devenit Yonder. În noiembrie 2013 conducerea Accenture a anunţat că a achiziţionat grupul Evopro, din care făcea parte şi Evoline Cluj. Grupul american va modifica numele societăţii în Accenture România şi va dubla numărul de angajaţi de aici, până la 1.000 de informaticieni.

Comenteaza