Pfizer investește 5,4 milioane de euro și mută la Cluj producția din Danemarca și Italia

Pfizer investește 5,4 milioane de euro și mută la Cluj producția din Danemarca și Italia
Grupul farmaceutic Pfizer îşi va extinde operaţiunile în România printr-o investiție de 5,4 milioane de dolari în noua sa linie de ambalare de la fabrica Ferrosan din Cluj-Napoca, a anunțat conducerea companiei.

Americanii de la Pfizer confirmă faptul că au implementat un program de investiţii pentru unitatea de la Cluj-Napoca cu obiectivul de a extinde spaţiul de depozitare a materiilor prime, materialelor de ambalare şi produselor finite. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru martie anul viitor, iar investiţia totală este de 5,4 milioane de dolari.

"Pfizer face această alocare de capital pentru remodelarea fabricii ca parte integrantă a unei strategii globale. Transferăm producţia câtorva produse din Soborg (Danemarca), de la furnizori terţi şi din Aprilia (Italia) către Ferrosan Cluj-Napoca. Acesta este motivul pentru care avem nevoie să ne extindem capacităţile de depozitare. Obiectivul nostru este de a creşte producţia la Ferrosan de la 3 milioane de ambalaje în 2013 la 11 milioane în anii următori, însă capacitatea noastră este chiar mai mare", a declarat Kirsten Mortensen, director general al Ferrosan Cluj-Napoca.

Ferrosan face parte din reţeaua globală de producţie şi aprovizionare a Pfizer. În prezent, unitatea are o capacitate de ambalare de 6 milioane de cutii pe an folosind echipamentele de ambalare existente, iar intenţia companiei este de a creşte capacitatea de ambalare treptat în următorii trei ani. În acest moment, unitatea de la Cluj-Napoca are 124 de angajaţi, iar numărul acestora poate creşte în funcţie de nivelul de dezvoltare a fabricii. 

"Achiziția Ferrosan și extinderea unității de ambalare de la Cluj-Napoca fac parte din strategia Pfizer pe termen lung și demonstrează angajamentul nostru față de piața din România. Deși ar fi nevoie de modificări importante în mediul de afaceri care ar putea facilita și alte investiții similare, suntem de părere că în acest moment România reprezintă o investiție strategică importantă", susține Nolan Townsend, country manager al Pfizer România.

Noua capacitate de producţie va fi dată în funcţiune, în etape, în perioada decembrie 2014 – martie 2015 şi se va concentra pe fabricarea suplimentelor alimentare, conform informaţiilor ZIUA de CLUJ. Prin crearea acestei noi linii capacitatea de producţie de pe Calea Turzii a societăţii farmaceutice se va dubla. Mişcarea a fost anunţată mai demult de către conducerea acesteia, însă este pusă în practică doar din anul curent. Unitatea de ambalare reprezintă doar o parte din investiţia pe care Pfizer o are în România, ce include operaţiuni comerciale de cercetare şi dezvoltare. 

Pfizer a anunţat acum trei ani preluarea fabricii clujene, prima capacitate de producţie a americanilor în România, prin achiziţia companiei daneze Ferrosan de la fondul de investiţii Altor. Acesta a rămas cu divizia de dispozitive medicale a Ferrosan. Unitatea era singura facilitate de producţie deţinută de Ferrosan în afara Danemarcei, compania achiziţionând pe lângă activele Alsifcom Cluj, pe 1.500 mp, şi un teren de 5.000 mp în vecinătatea fabricii.

Investiţiile propuse la Cluj în linii de ambalare şi tehnologii de producţie, lucrări de extindere şi noi fluxuri tehnologice se cifrau la 15-20 de milioane de euro. Alsifcom a fost înfiinţată de soţii Dorin şi Viorica Ilieş, fiind preluată de Ferrosan în 2007, pentru 3,5 milioane de euro. Ulterior, a fost pregătită documentaţia pentru extinderea şi recompartimentarea fabricii. 
 
Unitatea fabrică vitamine, minerale, produse cu probiotice şi pentru îngrijirea articulaţiilor. Ferrosan Cluj a avut anul trecut afaceri de 54 de milioane de lei, faţă de 43 de milioane în 2012, iar faţă de pierderea de acum doi ani, de 1,5 milioane de lei, un profit de 2,8 milioane. Pfizer este compania biofarmaceutică numărul 1 în lume, activă în 150 de ţări, cu 100.000 de angajaţi. Grupul avea anul trecut venituri de 51,5 miliarde de dolari şi active de 172 de miliarde.

Comenteaza